Някога да сте посещавали невероятна забележителност в екзотична страна и да сте се чудели как е построена?

Информационната табела просто изброява няколко безполезни дати, а гидът изстрелва куп жаргонни фрази, но вас ви интересуват други неща. По-долу разкриваме находчивия дизайн на 10 от най-величествените строежи в света и слабоизвестните факти, които лежат скрити в техните дълбини.

1. Тадж Махал, Агра, Индия

Легендата разказва, че моголският владетел Шах Джахан заповядал да отрежат ръцете на строителите на Тадж Махал след завършването му, за да не могат никога повече да построят нещо толкова красиво, въпреки че историята не е подкрепена с писмени свидетелства.

Елегантността на мавзолея се дължи на умното му проектиране. За да накара Тадж Махал да изглежда абсолютно прав, гледан от земята, архитектът решил минаретата да са леко наклонени настрани, което освен това гарантирало, че в случай на земетресение те ще паднат далеч от безценния купол на мавзолея.

Посетете го: Стигнете до Агра с влак от Делхи (около два часа). Входящите номера са ограничени, затова купете билети предишния ден от офиса на "Археологически проучвания - Индия", известен на шофьорите на рикши като "Тадж Махал офис". Мавзолеят е затворен в петък.

2. Бурж Халифа, Дубай, ОАЕ

Бурж Халифа е новаторски подвиг на архитектурата и инженерството. Снимка: Alexzander McBeath/Flickr

Строежът на ефирната кула в Арабската пустиня струва 1,5 млрд. долара. Със своите 828 м ръст (представете си Айфеловата кула, умножена по 2,5) Бурж Халифа е най-високата сграда в света.

За да устои на силните ветрове и земетресенията, супернебостъргачът е изграден с контрафорсно ядро - три крила, разположени на 120 градуса едно спрямо друго и закрепени около централно ядро. Всяко крило поддържа останалите, така че когато вятърът духа върху две от крилата, третото се съпротивлява на натиска.

Посетете я: Бурж Халифа е в центъра на Дубай. Купете си билети за наблюдателната площадка от офиса на долното ниво на "Мол Дубай".

3. Моаите, Великденски остров (Рапа Нуи), Полинезия

Моаите са най-известният символ на Великденския остров. Снимка: Andreas Will/Flickr

Една от хипотезите за древните статуи гласи, че са виновни за загиването на островитяните. Транспортирането на огромните каменни лица върху дървени трупи най-вероятно е причинило опустошаването на горите, а без дървета почвата ерозира, което може би е довело до лоши реколти, глад, война и канибализъм.

Сателитни снимки на Великденския остров, направени през 2005 г. обаче показват, че от каменоломната, където са дялани загадъчните 10-метрови статуи, тръгват черни пътища. Така че е възможно малки екипи да са премествали моаите, като са връзвали въжета около главите на статуите и са ги приплъзвали по пътя.

Посетете ги: "ЛАН Еърлайнс" е единствената авиокомпания, която обслужва Рапа Нуи. Резервациите за полетите често се дублират, така че препотвърдете билета си два дни преди тръгване.

4. Стоунхендж, Англия

Стоунхендж все още е една от големите археологически загадки на Великобритания. Снимка: standhisorund/Flickr

Извънземни, друиди и всички между тях са били предлагани като вероятни строители на Стоунхендж. Но защо е построен? Скорошни открития навеждат на мисълта, че е бил изграден за отбелязване на зимното, а не на лятното слънцестоене, както се смяташе досега.

Повечето от паметниците в района са подравнени по залеза и изгрева на зимното слънцестоене, а датирането на свински зъби в близките поселища разкрива, че на този ден се е хапвало повече свинско, вероятно за да бъда отпразнуван фактът, че дните започват да нарастват.

А как е построен Стоунхендж? Около 2600 г. пр. н.е. сините камъни най-вероятно са били транспортирани на речни салове от Пресели Хилс в Западен Уелс. Радиоактивното датиране доказва, че не са могли да бъдат довлечени в долината Солсбъри от глетчери преди 40 хил. години, както се приемаше някога.

На мястото на строежа основата на всеки камък е била поставена в яма с помощта на лост, а хоризонталните трегери са били издигнати на днешната им позиция по скеле.

Посетете го: Карайте до Стоунхендж от Лондон (под два часа) или вземете автобуса от Солсбъри (около 40 минути).

5. Айфеловата кула, Париж, Франция

Не можем да си представим Париж без знаковата му кула. Снимка: Rui Pereira/Flickr

Самият мосю Айфел е първият, изкачил 1710-те стъпала на кулата, построена за Световното изложение през 1889 г. (След като финансира по-голямата част от строежа, той прибира еквивалента на 1 млн. долара от продажба на билети само през първата година!)

Високата 324 м Айфелова кула играе успешно ролята на радиоантена, от която немците изпращат кодирани съобщения на войските си през Втората световна. Днес покритието на кулата се подновява на всеки седем години, за което отиват 50 тона боя.

Посетете я: Хванете метро номер 6 до "Бир-Хакейм" или номер 9 до "Трокадеро"; линия C на влаковете RER до Марсово поле (Шан де Марс); автобус номер 42, 69, 82 или 87 до Айфеловата кула или Марсово поле - или едно от многото корабчета по Сена, които спират при кулата.

6. Великата китайска стена, Китай

Независимо какви са очакванията ви, посещението на Великата китайска стена ще ви зашемети. Снимка: Yuxuan Hou/Flickr

Великата китайска стена първоначално е изградена от камъни и кал, но през XVI век император Жяжинг я превръща в страховит фортификационен дракон. Милиони работници са привлечени от армията или са принудени да се влеят в редиците й - и работят денонощно за удължаването на Стената и построяването на фортовете.

Летописите твърдят, че една 3-километрова отсечка е завършена за 600 дни от само 3000 мъже. Въпреки честите твърдения, че Стената е единственият направен от човека обект, който се вижда от Космоса, всъщност тя може да бъде забелязана само с як обектив от ниска околоземна орбита.

Посетете я: Много части от Стената могат да бъдат посетени. За Бадалинг вземете автобус номер 919 от старата порта "Дешенгмен" в Пекин, на около 500 метра източно от метростанция "Жишуитан". От площад "Тянанмън" тръгват туристически автобуси. Секциите Симатай и Жъншанлинг предлагат не толкова туристическо изживяване.

7. Ангкор Ват, Камбоджа

Когато за първи път зърнете Ангкор Ват, най-висшия израз на кхмерския гений, със сигурност ще бъдете удивени. Снимка: Jaume Martí/Flickr

На над 300 хил. работници са им трябвали само 35 години, за да построят с помощта на 6000 слона тази империя от храмове за град с милионно население. Строежът на повечето храмове обикновено отнема столетия, да не говорим за нещо с такива размери - Ангкор Ват се смята за най-големия религиозен комплекс в света. Всяка от над 3000-те изкусителни нимфи (апсари), гравирани на стените му, е уникална и е с една от 37-те различни прически.

Посетете го: Хванете самолет от Банкок до Сием Реап, или такси, автобус или кораб (взема разстоянието за шест часа) от Пном Пен до Сием Реап.

8. Мачу Пикчу, Перу

Разположеният на впечатляващо място Мачу Пикчу е най-известната археологическа забележителност на Южна Америка. Снимка: Machu Picchu Peru Expeditions/Flickr

Вкопчен в усамотен хребет високо в Андите, древният град Мачу Пикчу е построен, обитаван и изоставен в рамките на по-малко от 100 години, а след това е загубен за цивилизацията в продължение на векове.

Инките не са използвали колела, за да превозват каменните блокове по време на строежа. Смята се, че вместо това са ги влачели нагоре по склоновете на ръка. Основание за такова твърдение дават издатините, открити на някои камъни, за които се предполага, че са служели като ръкохватки за работниците.

За противодействие на земетресенията са използвани изобрететателни инженерни решения: ъглите на Г-образните блокове се "заключват" едни за други, вратите и прозорците се накланят навътре, a между камъните не е слаган хоросан, за да могат при разклащане да се раздвижат и наместят отново, без да се срутят.

Посетете го: Имате само две възможности да стигнете до Мачу Пикчу - да се изкачите пеша или да хванете влака до Агуас Калиентес, откъдето взимате автобус (гишето за билети е на главния път).

9. Ал Казнех, Петра, Йордания

Хазната (Казнех/Khazneh - забелязвате ли приликата в думите) е една от най-впечатляващите постройки в Петра. Снимка: Gwenola/Flickr

Обезсмъртен във филми като "Индиана Джоунс и храмът на обречените", 2000-годишният Ал Казнех е перлата на древния град Петра. Разположена наблизо недовършена гробница подсказва, че Казнех най-вероятно е издълбан от горе надолу. Така че дупките, изкачващи се от двете страни на фасадата, са подвеждащи - най-вероятно са направени по-късно от вандали, които са ги използвали като стъпенки, за да могат да обезобразят скулптурите.

Посетете го: Общественият транспорт до близкото село Уади Муса е нередовен, затова вземете такси или наемете кола. По Кралската и Пустинната магистрала има достатъчно табели за Петра и Уади Муса.

10. Хеопсовата пирамида, Гиза, Египет

Хеопсовата пирамида остава най-високата сграда в света в продължение на 4000 години. Снимка: Darren Krape/Flickr

Огромната Хеопсова пирамида, единствената оцеляла от Седемте чудеса на Древния свят, е най-високата постройка в света до появата на Айфеловата кула през 1889 г. Направена е с цел да приюти само три погребални камери, но е изисквала усилията на около 30 хил. работници.

Интригуващо е, че анализите на жилищното устройство, технологиите за производство на хляб, животинските останки и древните графити предполагат, че работниците не са били роби, както се смяташе преди, а квалифицирани занаятчии.

Посетете я: Вземете такси или автобус от предградието на Кайро Хелиополис.

Автор: Джени Осман, Lonely Planet

Източник: Bulevard.bg