Германия е готова да окаже съдействие на България в необходимите реформи, каза министърът на външните работи на Германия д-р Франк-Валтер Щайнмайер

Необходимостта от нов подход и стратегия на ЕС за Черно море също е тема, по която с Германия можем да работим тясно, каза на брифинг външният министър Даниел Митов след среща с министъра на външните работи на Федерална република Германия д-р Франк-Валтер Щайнмайер. 

"Можем да обявим, че България и Германия съвместно ще вървят към договорен засилен график на двустранни консултации между министерствата на външните работи по актуални въпроси в дневния ред на Европа и по-конкретно по темите, представляващи специален интерес за нас. 

Това са европейското бъдеще на страните от Западните Балкани

подкрепата и насърчаването им, за извършване на необходимите реформи с цел постигане на европейската перспектива, включително чрез участието в определени формати по отношение на Берлинския процес", посочи Митов, цитиран от агенция "Фокус". 

"Благодарности за ролята на Германия искам да изкажа по темата за постигането на Минското споразумение. Ще работим и ще продължаваме да координираме позиции по бъдещето на Минския процес и проблемите в отношенията между Русия и Украйна и кризата там. Искам да изразя и подкрепа за увеличаване на капацитета и числеността на мисията на ОССЕ в Украйна", отбеляза той. 

По думите на министъра тази мониторингова мисия е изключително важна, за да се даде ясна гаранция за това, че мирното споразумение ще се спазва и боевете няма да бъдат възобновявани и ще се върви към политическо и дипломатическо решение на конфликта.

Германия е готова да окаже съдействие на България в необходимите реформи

които вашата страна трябва да извърши, увери от своя страна д-р Франк-Валтер Щайнмайер.

"Говорихме как може още повече да подобрим климата за инвестициите в страната, как може да се получи така, че да има повече доверие, с повече прозрачност. Често чуваме и говорим за съвета на черноморско сътрудничество. Виждаме новите конфликти, с които трябва да се справим, чрез важни решения в областта на енергетиката. Търсим контактите с България, за да можем да обсъждаме тези теми. 

Не по-малко важна е темата за миграцията и бежанците

Това е тема, което засяга цялата Европа, по различен начин", отбеляза още той. 

"Поради икономическите предпоставки представляваме привлекателна цел за доста мигранти. Отбелязваме доста голямо увеличение на броя на миграциите и от северно африканските страни", каза още д-р Франк-Валтер Щайнмайер.

По думите му един разговор не може да мине без темата Украйна. "Надяваме се наистина Минското споразумение да спре насилието, да не загиват повече хора и постепенно тежкото въоръжение да бъде изтеглено. Стъпките по-нататък са наистина много трудни, тежки и тогава може би Украйна най-много ще има нужда от нашето съдействие. С други думи, в Европа на нас ни престоят много тежки съвместни месеци и се надявам да бъдем заедно и да успеем", каза още той.