Всички сме запознати с най-честите нарушения на правата на човека - война, бедност, хомофобия...

Но има и региони със специфични проблем по отношение на човешките права, при това често говорим за развити държави, които по различни причини не са успели да приведат в съответствие законите си с Хартата за правата на човека: 

Филипините не разрешават развод 

През май 2011 г., населението на Малта гласува на референдум за легализиране на разводите, оставяйки Филипините единствената страна в света, където не съществува никакъв закон, уреждащ раздялата между съпрузи. 

Силното влияние на католическата църква е основната пречка за легализирането на развода на Филипините, като забраната принуждава жителите да потърсят творчески начини да се разделят. 

Бракът може да бъде отменен, ако психиатър обяви един от партньорите за "психически недееспособен да изпълнява семейните си задължения", т.е. ако самото сключване се приеме за незаконно. 

Беларус е последната европейска страна със смъртно наказание 

Беларус е единствената европейска държава и единствената страна от бившия Съветски съюз, която все още изпълнява смъртни присъди. При това с достойна за диктатура жестокост. 

Екзекуциите се извършват с разстрел, след което телата се погребват в тайно място, без дори да са разпознати от семействата. Близките на осъдените научават за смъртта им с писмо - стандартен формуляр, в който само се вписват имената на екзекутирания. 

Двама затворници се обесиха в килията си преди няколко години, за да могат техните близки да получат телата им. 

Израел единствена не членува в Съвета за правата на човека на ООН 

Израел е единствената страна сред 193 държави членки на ООН , която не членува в Съвета за правата на човека на световната организация. Тел Авив често получава критики за използване на несъразмерна военна сила в палестинските територии, а през 2012 г. отказва да приеме мисия, която да оцени последствията от създаването на еврейски селища в окупираните земи. 

САЩ нямат платен отпуск по майчинство 

САЩ е единствената развита страна, която не предлага платен отпуск по майчинство. Така тя се нарежда до Папуа-Нова Гвинея, Свазиленд, Либерия и Лесото. Правото на помощ за майчинството е определено от член 25 от Всеобщата декларация за правата на човека.

Последният път, когато правителството на САЩ предприема стъпки в посока подобряване на положението е преди две десетилетия, при Бил Клинтън. Оттогава майките имат право на 12 седмици неплатен отпуск при определени условия. 

Иран е единствената страна в света, където търговията с органи е легална 

Иран няма репутация на страна със силно зачитане на правата на човека, но тя се откроява в една област. Това е единствената държава в света, където е законно да се купуват и продават органи за трансплантация. 

В Иран е абсолютно нормално хора да рекламират своите бъбреци за продажба, а на стените на обществените сгради да се видят обяви на хора с кръвната им група и телефонен номер за контакт. 

Повечето държави забраняват продажбата на органи за предотвратяване на експлоатацията на бедните, но някои експерти смятат, че положението в Иран е за предпочитане, предвид мащабите на черния пазар и т. нар. "трансплантационен туризъм".

САЩ не разполагат с всеобщо обществено здравно обслужване 

Донеотдавна САЩ и Южна Африка бяха единствените индустриализирани държави, които не зачитаха правото на медицински грижи, така както е изложено във Всеобщата декларация за правата на човека на ООН. Сега САЩ са сами. 

Последните стъпки, които Вашингтон реши да предприеме в тази насока – здравната реформа на Барак Обама, доведоха до бюджетната криза.

Виж още: Нина Добрев си свали дрехите за Обама

САЩ е развитата страна с най-големи нарушения на международните споразумения 

САЩ е единствената държава членка на ООН, която не е ратифицирала Протокола от Киото за климатичните промени, определящ цели за намаляване на въглеродните емисии. Въпреки че САЩ първоначално подписват Протокола, Джордж Буш се обяви против присъединяването поради опасения относно икономическото въздействие. 

По-малко известно е, че от всички богати нации САЩ имат най-лоши резултати за ратифициране на договори за правата на човека.

Конвенцията за правата на детето е ратифицирана от всички държави в ООН, с изключение на САЩ и Сомалия. 

САЩ не са подписали и Конвенцията за премахване на всички форми на дискриминация срещу жените, с което се нареждат до Иран.

Китай е единствената страна с лауреат на Нобеловата награда за мир в затвора 

След освобождаването на Аун Сан Су Чи - политически дисидент в Мианмар, Китай се оказа в уникалната позиция да има лауреат на Нобеловата награда за мир в затвора. 

Лю Сяобо излежава присъда от 11 години за критики срещу правителството на Китай. Той не присъства на Нобеловата церемония през 2010 г., когато неговата награда бе приета от съпругата му. 

Лю остана в затвора, а китайското правителство осъди признанието му като "противоречащо на целите на наградата и богохулство спрямо нея". 

Мавритания единствена не е отменила робството 

Мавритания е последната държава в света, в която не поставят робството извън закона. Между 10 и 20 на сто от населението, 680 000 души, е робско. Мавритания е изключително бедна страна и собствениците на роби често също живеят в бедност. Робството обаче често се определя от расата - хора с тъмна кожа обикновено са собственост на бели. 

Чуждестранните журналисти, които се опитват да обърнат внимание на този въпрос, биват са изхвърлени от страната.

Източник: profit.bg