Всякаква журналистика в ефира на гръцките държавни медии спира за 24 часа

Журналистите в в Гърция обявиха масова 24-часова стачка, предаде ТАСС.

Протестът ще включва пълно спиране на работата на всички държавните телевизии и радиостанции. Те нямa да днес да предават новини и преки включвания. Медиите се обявиха срещу политиката на икономии на правителството.

Телевизионните канали излъчват само филми, научно-популярни и развлекателни програми, а радиостанциите - музика. Атинската агенция АНА прекрати излъчването на новини от 6 часа сутринта до 18 часа вечерта. Не се обновяват и сайтовете с новини по Интернет.

Общонационална стачка срещу политиката на икономии

Стачката на журналистите идва ден преди голямата общонационална стачка в Гърция утре мерките за икономии, като в общата стачка всички училищата ще останат затворени, държавните болници ще приемат само спешни случаи, фериботите и самолетите няма да се движат.

Виж още: Кметът на Солун: Македонците са чисти българи!

По традиция журналистическите профсъюзи провеждат своята стачка ден по-рано, за да може общонационалният протест да бъде отразен подобаващо.

Нуждата от големи орязвания

Гърция зависи от милиарди евро в международни спасителни планове от 2010 г. В замяна няколко поредни правителства трябваше да наложат големи орязвания на разходите и увеличаване на данъците в опит да реформират икономиката.