Порция топли кандидатстудентски бисери

Винаги е забавно да се четат бисери от изпитите по български език и литература. Тазгодишните канидат-студенти са се постарали отново да не скучаем и са творили смело нелепости.

"Вапцаров е убил баща си с мотика." На това са се натъкнали проверяващите от Алма матер по време на проверката на изпитните работи, пише "Монитор".

Бъдещите студенти можеха да избират между това да пишат по темата „Живот и мечта в поезията на Никола Вапцаров” и това да съпоставят цитати от стихотворението „Хайдути” на Христо Ботев и „Сиротна песен” на Димчо Дебелянов.

Друг студент се е опитал да опише поезията на Ботев с думите: "Балканът вече не е баща на лирическия герой, а негова майка". Негов бъдещ колега пък обобщил: "Героят на Ботев осъзнавал, че Балканът е най-доброто място за оставяне на трупа му. Там зверове и природни масиви ще бдят над костите му вечно".

Според филолозите причината за студентските бисери идва от там, че кандидат-студентите омесват агресивната разговорна реч с типичния изказ за интерпретативно съчинение. Според тях обаче нелепите фрази далеч не са типични за всички работи, а само за по-слабите, които заслужено ще бъдат оценени с по-слаби оценки.

Виж още: Най-култовите реплики на Емо Каменов в "Къртицата-2"

Сред работите на бъдещите студенти се откроява различни мнения. "Затова лирическият герой открива надежда в планината, която няма как да му помогне физически, но поне психически", пише някой от учениците. "Дебелянов се реализирал като поет след смъртта си”, споделя друг. Проверяващите прочели още абсурдни разсъждения, според които „Първо от холера се разболява лирическият герой на Дебелянов, а после и своя автор."

Историята не е пожалена от бисери също. Кандидат-студент написал, че „потушаването на въстанието получава положителни отзиви от съседни страни, които са солидарни със случващото се”. Според друг младеж пък България и други поробени балкански страни получавали щедри чуждестранни помощи. Сред бисерите е й изречението „Настъпилите действия по това време от гледна точка на корупцията са крайно некоординирани”.

„Корабът е спрян и при спирането пада убит революционерът Христо Ботев. Той не пристигнал в България, но чрез това пътуване Великите сили разбират за жестокостите в България”. Това е написал друг кандидат-студент на предварителния изпит по история в Алма матер, демонстрирайки пълно незнания за това как всъщност е умрял Ботев.