Проект за модернизация на спешната помощ у нас предвижда да бъдат купени 400 линейки, да се изградят 76 изцяло нови спешни центъра

Спешна помощ не може да гарантира навременното пристигане при пациентите заради остарелите линейки. За това предупреди пред радио "Фокус" д-р Десислава Кателиева, председател на Националната асоциация на работещите в спешната помощ. 

По нейни думи нито един от спешните автомобили у нас не отговаря на българския държавен стандарт, а това крие допълнителен риск за живота на пациентите.

"Какви са рисковете? Това са изисквания за бързина, сигурност, безопасност и оборудване. При положение, че досегашните ни линейки са толкова остарели и не отговарят на изискванията, има риск за пациентите ни", обясни д-р Кателиева.

Виж още: Служител на 112: Спешният телефон не работи повече от две години

Междувременно здравното министерство бави проекта за модернизация на спешната помощ, за който по ОП "Региони в растеж" има 160 млн. лв. 

По него трябва да бъдат купени 400 линейки, да се изградят 76 изцяло нови спешни центъра и да се ремонтират 155 съществуващи сгради. 

Проектът ще започне да се изпълнява най-рано в края на тази година, макар че беше одобрен още при предишното правителство на Бойко Борисов.

Източник: Агенция "Фокус"