Огромни закъснения в разписанията на влаковете вчера

Блокиране на стрелките, причинено от обилния снеговалеж и ледения вятър, са причина за затрудненията в движението на влаковете на Централната жп гара в София. Това обясни директорът на гарата Николай Камберов, цитиран от Би Ти Ви.

В понеделник заради изключително ниските температури, железопътните стрелки на гарата бяха обледенени и замръзнали, което доведе до нарушаване на графика за движение на влаковете. Това причини огромни закъснения на влаковете и принуди множество пътници да мръзнат в неотоплените чакални на Централна жп гара.

Студ и мраз и в чакалните

Там термометърът е показал -11 градуса, съобщи Нова телевизия. Хората се оплаквали и от това, че никой не им дава информация колко точно ще се наложи да чакат влака си, тъй като никой не е имал точна информация.

Според Камберов такива проблеми има за първи път от 5 години.

Причините за закъсненията

"Това не е първа зима, но лошата комбинация на метеорологични условия - вятър и снеговалеж, доведе до проблеми със стрелките. Температурите не оказват голямо влияние, а снеговаляването - снегът попада между езиците на стрелките. И сега температурата не е висока, но проблеми няма", подчерта той.

Той обясни техническия механизъм, по който работят стрелките. „Стрелката има подвижна и неподвижна част, тя трябва да прилепне плътно до жиците и да заключи плътно електрически, след което влакът безопасно влиза в гарата. Снегът влиза между двете части и не може да се случи този електрически контакт и влакът не може да влезе в стрелката”, посочи директорът на гарата.

По думите на Николай Камберов, влаковете закъсняват, но безопасното им придвижване в гарата е най-важно.