Промените целят подобряване на управлението им

Масови рокади в държавните енергийни дружества. Новия енергиен министър Теменужка Петкова е започнала смени в ръководствата на "Мини Марица-изток", Националната електрическа компания, "Електроенергийния системен оператор" и ТЕЦ "Марица-изток 2", пише "Сега".

Промените

С решение на Съвета на директорите на Българския енергиен холдинг (БЕХ) са били освободени от управата на "Мини Марица-изток" Георги Христозов и Георги Златев. Те ще бъдат заменени от бившия депутат от ГЕРБ Диян Червенкондев и Николай Диков. В борда на директорите позицията си запазва Андон Андонов, а след като се събере съветът на директорите, ще бъде избран и директор на дружеството, съобщиха вчера от държавния холдинг.

Шефката на НЕК Екатерина Истаткова също е била освободена от поста си. На нейно място идва Петър Илиев, който и преди е бил част от компанията. Кадровите промени в НЕК идват след продължаващото влошаване на финансовите показатели, като дълговете на електрическата компания са около 3 млрд. лв. Въпреки тази тенденция, нито служебният енергиен министър, нито неговия предшественик от кабинета "Орешарски" бяха правили някакви промени.

Виж още: ТЕЦ "Марица-изток 2" - най-замърсяващ в Европа

В управата на "Електроенергийния системен оператор" отново влиза Иван Йотов. Към новия-стар екип се присъединяват и Димитър Вълчанов и Милко Милков. В най-големия замърсител в ЕС - ТЕЦ "Марица-изток 2" за член на съвета на директорите е избран Диян Димитров, който влиза на мястото на Михаил Митков.

Промените в ръководствата на държавните дружества от енергийния сектор целят подобряване на тяхното управление и стабилизиране на финансовото им състояние, твърдят от принципала БЕХ.