Според кабинета Георги Костов е нарушил принципа на политическия неутралитет и е оказвал натиск върху бивши и настоящи служители на МВР

Правителството поиска президентът Румен Радев да освободи от длъжност главния секретар на МВР Георги Костов. Това стана ясно на днешното заседание на Министерския съвет.

Според кабинета Георги Костов е нарушил принципа на политическия неутралитет. 

"В периода 2015-та-2016-та година са събрани достатъчно данни, че е упражнил натиск върху бивши и настоящи служители на МВР, с което те са били отстранявани от работа, не по установения ред. Той е станал причина да бъде нарушен политическият неутралитет, като с това е накърнил интересите на Министерството на вътрешните работи и на обществото, с което е уронил престижа на Министерството на вътрешните работи", заяви службният министър на вътрешните работи Пламен Узунов. 

По думите на министъра с тези си нарушения Костов е накърнил интересите както на Министерството, така и на българското общество. 

Само преди няколко дни министърът заяви, че с Костов имат добри служебни взаимоотношения. Пред БНР Костов коментира, че научава за искането на правителството от медиите. 

До назначаването на нов главен секретар неговите правомощия ще се изпълняват от заместник главния секретар на МВР. Според Пламен Узунов на поста ще бъде назначен нов титуляр от редовно избран кабинет. 

Според Костов за отстраняването му е повлиял служебният премиер Огнян Герджиков. 

По думите му се целяла дестабилизация на държавата. Костов заяви, че в разговор "на четири очи" министър Пламен Узунов му казал, че има натиск от премиера за отстраняването му. А мотивът бил загубено доверие.

След този разговор Костов сезирал прокуратурата за това, че му е оказван политически натиск. Слабости в работата ми не са констатирани, има забележки, коментира Георги Костов и обясни, че те били за административната реформа в МВР.

Източник: Агенция "Фокус"