Епархията ще получи 196 хил. лв. от фонда за гарантиране на влоговете

Сред големите вложителите в КТБ се оказа и Българската православна църква. Сливенската митрополия има вложени в банката 1 431 326 лв. Това става ясно от публикуван списък на топвложителите на КТБ, който обикаля социалните мрежи, пише "Стандарт".

"Имаме някакви пари, но няма да говоря по този въпрос. Не е това най-големият проблем на държавата", заяви секретарят на митрополията Вълкан Янев. Сливенският владика Йоаникий не бе открит за коментар.

Размер на загубите

Загубата на тези пари може да се окаже сериозен проблем. След като банките започнат да изплащат влоговете на вложителите, митрополията ще получи едва 196 хил. лв. от фонда за гарантиране на влоговете, което на практика означава загуба от 1,2 млн. лв.

"По-добре с част от тези пари да бяхме изградили храма "Света Петка", чиито основи стоят от години. Досега митрополията със сигурност щеше да спечели повече от един работещ храм, отколкото от лихвите в КТБ. На всичко отгоре новият храм е до най-големите квартали на Сливен и ще бъде винаги пълен", заявява пред изданието отец Силвестър от църквата "Света София", който е и председател на църковното настоятелство на бъдещия храм "Света Петка".

"Клирик няма право да получава пари от лихви. Това е недопустимо", категоричен е отец Силвестър.