Учени разработват език, с който да се разбираме с водните животни

Делфините могат да разбират над 100 думи, да разпознават човешки инструкции и дори да използват таблети, за да научат основните умения в общуването. Тази едностранна комуникация обаче е доста нечестна. Би било хубаво и те да могат да ни кажат какво искат или мислят. 


Денис Херцинг, изследовател от Флорида, се опитва да създаде "преводач", който да може да бъде разбиран както от хората, така и от делфините. Това лято ще бъде тестван прототип на устройството. 


То представлява малък компютър, вграден във водоустойчива черупка, свързан с два хидрофона, които могат да засекат целия спектър на звуци, до 10 пъти по-висок от това, което чуват хората. Човек ще се гмурка с устройството към гърдите си и ще избира какъв звук да издаде, за да отговори. Ще носи и маска с LED светлини, която ще показва на делфина от коя посока идва звукът. 


Учените се надяват да създадат нов език, базиран на метода повикване-отговор. Гмуркачите ще издават един от 8 звуци, които вече са създали и отговарят на желанията на делфините да "играят с водорасли" или "да яздят дирята на лодката". Използвайки специален софтуер, човек ще може да определи дали делфинът повтаря звука. С времето системата ще се научи да разпознава акцентите и естествените звуци на водните животни. 


Проектът цели да дешифрира основните части на делфинския език. Херцинг се надява в определен момент и самите делфини да могат да кажат какво мислят за делфинариумите. 

 

Източник: spisanie8.bg