Докато цял свят си припомняше вдъхновяващите послания за гражданските права и равенство на Мартин Лутър Кинг, феновете на модата се сблъскаха с плашещ пример на модерно невежество и расизъм.

Онлайн списанието на Мирослава Дума Buro 24/7 публикува статия за руската светска дама Даша Жукова, придружена от нейна снимка, седнала върху стол във формата на "чернокожа жена".

Даша, която е главен редактор на сп. Garage и съпруга на милиардера Роман Абрамович, седи върху легнал манекен по бикини, ръкавици и ботуши на висок ток. Контрастът между двете е повече от очевиден, а посланието - ясно: превъзходство на бялата раса, представено по откровено унизителен начин.

Около снимката и интервюто с Жукова се зашумя още повече заради публикуването им на 20 януари - деня на Мартин Лутър Кинг, водач на Афроамериканското движение за граждански права.

Ден след скандалната снимка авторите на сайта се извиниха, но не свалиха материала от страниците си. Кадърът бе подменен с изрязан вариант, на който не се вижда столът.

Модата и изкуството са единствените бастиони на обществото ни, в който расизмът и невежеството имат зелена светлина и това трябва да спре, коментираха веднага обидени читатели. 

Жукова защити кадъра в изявление: 

Тази снимка, публикувана напълно извън контекст, e от произведение на изкуството, създадено специално, за да обърне внимание на половата и расова дискриминация. Аз дълбоко ненавиждам расизма и се извинявам на всеки, който е бил обиден от това изображение. 

Самият стол е подобие на мебел на Алън Джоунс от 1969-а, но в оригиналния вариант жената е бяла.