Представителят на президента Мария Стоянова напусна заседанието, преди то да е приключило

Скандал на днешното заседание на Съвета за електронни медии (СЕМ), завършил с шумното напускане на представителя на президента Мария Стоянова. 

Днес СЕМ трябва да вземе решение дали да даде лиценз на БНР за излъчване на програми на турски език в Кърджалийско. Това предизвика протест на ВМРО час преди началото на заседанието.

Според Стоянова лицензиите на няколко регионални станции не се изпълняват, включително тази на Радио България, и трябва да се отнемат. 

Тя каза още, че в продължение на месеци Съветът за електронни медии се занимава само с Българското национално радио и оттук насетне ще влезе в залата, само когато се обсъжда оставката на ръководството на радиото. После напусна залата и без да присъства на останалата част от срещата.

Проблемният лиценз

Анюта Качева от Управителния съвет на БНР уточни, че радиото иска само лиценз за трите часа българска програма в Кърджали, тъй като програмата на турски ще е просто комутиране на съдържанието, което произвежда Радио България, а то има лиценз за това от 2005 г. 

Генералният директор на радиото Радослав Янкулов заяви, че средствата, които радиото е готово да отдели за програмата в Кърджали, са спестени от бюджета на БНР.

Протест на ВМРО

Точно в 10:00 пред сградата на СЕМ излязоха около 30 симпатизанти на ВМРО, предвождани от председателя на партията Красимир Каракачанов и евродепутата Ангел Джамбазки.

От ВМРО смятат, че създаването на регионална програма на турски език в Националното радио е скандално политическо обсужване на ДПС в навечерието на местните избори. След това всички протестиращи влязоха в сградата на СЕМ, за да присъстват на заседанието.

Източник: БНР