Референдумът на острова за присъединяване като официален щат на САЩ спечели 97% подкрепа, но от Вашингтон все още са скептични по въпроса

Може ли Пуерто Рико да стане 51-ият щат на САЩ? Такива са надеждите на пуерториканците, ако съдим по резултатите от референдума в страната.

Гласоподавателите трябваше да избират между три възможности - независимост, пълноправен щат или запазване на сегашното статукво, което датира от 1898 г., предава БНР. Цели 97,2 процента от избирателите са гласували за присъединяване към САЩ като пълноправен щат. Избирателната активност на референдума е само 23%.

Резултатът от допитването обаче не е юридически обвързващ. Единственият орган, който може да промени статута на Пуерто Рико е американския Конгрес. 

Към момента статутът на острова е "свободно присъединила се държава" към САЩ, но реално в очите на Вашингтон той представлява "неинкорпорирана територия". Според мнозина това е останка от колониализма и САЩ имат морален дълг да направят Пуерто Рико щат.

Идеята не среща обаче кой знае каква подкрепа в самите САЩ, като това до голяма степен се дължи на сериозните икономически проблеми на острова. Външният дълг на Пуерто Рико в момента се оценява на около 70 млрд. долара, а в момента страната е в процес на преструктуриране чрез процедура, наподобяваща обявяване на банкрут.

Сформираната за целта специална надзорна комисия разпореди да бъдат предприети болезнени бюджетни съкращения, но правителството на острова предпочита съчетание от стопански поощрения, икономии и структурни реформи.

Ако Пуерто Рико беше щат, щеше да може да обяви фалит съгласно американското законодателство за изпадането в несъстоятелност. Това би направило Вашингтон макар и частично отговорен за пуерториканските дългове.

Страната страда от раздута бюрокрация, прекомерни разходи в социалната сфера, недобра инфраструктура и засилена миграция сред голяма част от младите си жители. Това не е първият подобен референдум. Последният бе през 2012 г. Тогава повечето изразиха несъгласие с настоящия статут на острова, а от тези, които заявиха, че са за промяна, повечето се обявиха за това да станат пълноценен щат.

Източник: БНР