Само от експорта на телевизионни продукти турската държава вече печели по 250 млн. долара на година, а плановете са до 2023 г. печалбите да достигнат 2 млрд. долара

До 2023 г. Турцуя очаква приходи от до 2 млрд. долара само от сериали и "сапунени опери". Това заявява председателят на професионалната организация на филмовите продуценти (FIYAB) в Турция Метин Тунчтюрк.

И това не е изхвърляне или само парадиране. За 2015 г. приходите на Турция от експорта на филми достигат 250 млн. долара, а културната експанзия на южната ни съседка сякаш тепърва влиза в разгара си. Поставената цел до 2023 г. е ръст на приходите с осем пъти, но това е напълно постижимо. 

През 2014 г. Турция зае второ място по износ на сериали след САЩ, задминавайки както Великобритания, където се правят някои от най-качествените телевизионни продукти, така и латинските страни, където реално е Меката на сапунените опери. 

"Секторът на турската драма е отворен към света и се очаква да се превърне в локомотив за икономически, културен и глобален национален пробив", казва Тунчтюрк, цитиран от "Хюриет".

Фотогалерия: Най-хитовите турски сериали

Тунчтюрк отбелязва спада на турската лира спрямо американския долар, но според него колебанията в обменния курс биха се отразили по-скоро положително на филмовия сектор и биха увеличили експортния потенциал на турските продукции.

"Турция не е страна, която внася филми и телевизионни продукции в долари. Днес турските сериали се продават в около 200 страни и някои от тях се оценяват на около 250 хил. на епизод", обяви Тунчтюрк. 

Ключови за експорта на турски сериали са Балканите, Южна Европа като цяло и Близкия изток. За последното десетилетие гледаемостта им нарастна значително, което доведе и до бума в производството на предавания за малкия екран. Сега вече годишният износ на турски сериали отдавна е надхвърлил 200 млн. долара на година, а целите в индустрията стават все по-големи.

За успеха на сериалите понякога помага и скандалът. Най-успешната турска продукция е "Великолепният век", която проследява живота на султан Сюлейкан Великолепни, управлявал Османската империя през 16-ти век. И въпреки че самият сериал е драма и показва по-скоро света през гледната точка на султанския харем, той успява да засегне настроенията в редица държави, които са били под османска власт. 

Видео: Турски сериал с римейк в САЩ

Съвсем наскоро пък същият сериал предизвика гнева на актьори и режисьори в Бангладеш, където има искане сериалът да бъде спрян заради честите секс сцени, които по думите на засегнатите, "унищожават местната тв индустрия и сеят раздор в семействата".

Междувременно сериалът достигна изключителна популряност както в Турция, така и в Източна Европа. Излъчен е в 70 страни и гледан от над 250 млн. души.

В сравнение с първият изнесен в чужбина турски сериал "Диво сърце", за който на епизод от казахстанска телевизия са получавали по 30 долара, сега за "Великопелния век" на епизод продуцентите взимат по 200 хил. долара. Това може само да покаже размерите на културна експанзия, която южната ни съседка осъществява чрез сериалите. 

Голямата цел зад турските телевизионни продукти е да насърчават развитието на туризма и да популяризират турската култура и брандове в чужбина. Според FIYAB, турското правителство отпуска 30 милиона турски лири (около 8,8 млн. долара) за 200 филмови проекта в страната през 2016 г., а се очаква през 2017 г. сумата да е два пъти по-висока. За сравнение през 2016 г. българската хазна е подпомогнала създаването на филми с общо 13,2 млн. или около 7,055 млн. долара. Резултатите обаче са коренно различни. 

Виж още: Турция втора по износ на сериали в света

Турските сериали успяват да дадат позитивно лице на южната ни съседка, да дадат "витрина" на турското общество такова, каквото "трябва" да бъде виждано то. Сериозното им разпространение, особено в държавите, влизащи в състава на бившата Османска империя (включително България), също така дава възможност за създаване на желаната от турския президент Реджеп Ердоган културна доминация върху района. 

Политиката на неоосманизъм, проповядвана от него и от бившия премиер Ахмет Давутоглу, има не само политически, а най-вече културен характер, а най-осезаемите пътища на културата са именно сериалите, филмите и музиката. Затова и не трябва да се учудваме на стремежите на Турция да развива толкова сериозно телевизионната си продукция. 

Видео: Как турските сериали променят жените

Източник: По материали от "Хюриет", UReport, Би Би Си