Пигментни петна по кожата? Ето какво е решението!

Според проучвания перфектният тен за жените е... равномерният тен!. Но идеалният вид на кожата ни често е нарушен от пигментни петна. Много жени над 40 имат една или повече зони с хиперпигментации. При младите жени този проблем също се среща все по-често.

Сияйният, младежки вид често се определя от това колко е равномерен тенът. Само той може да отразява оптимално светлината, което придава свеж и енергичен вид на кожата.

Много жени са недоволни от външния си вид заради пигментните петна. Появят ли се веднъж пигментациите, мечтите за порцеланова кожа трябва да се преосмислят. Хиперпигментациите са упорити. Всъщност, това е едно от най-сериозните предизвикателства за дерматолозите.

Кога се появяват пигментациите и кои зони са най-предразположени?

С появата на първите по-интензивни слънчеви лъчи се наблюдава и засилване на пигментацията по лицето сред предразположените, най-вече жени. Приемането на някои лекарства през лятото, например противозачатъчни и антибиотици, както и употребата на неподходящи козметични средства също могат да доведат до тази така неприятна пигментация.

Виж още: Как да се борим с хиперпигментациите

Разпределението на пигментациите по зони е в зависимост по-скоро от подлежащата причина.

Най-често срещаните видове пигментации са:

- Слънчеви или наричани от някои "старчески" петна - по-чести са сред хора с по-бяла кожа, които са прекарвали дълго време на открито и на слънце без протекция. Точно затова ги намираме по откритите части на тялото - лице, деколте, гърба на дланите, ръцете и раменете.

- Мелазма (или "маска на бременността") – кафевите петна по челото, скулите и горната устна, които се появяват най-често през бременността, но понякога също и при прием на противозачатъчни или други лекарства или след използване на неподходяща козметика.

- Пигментация на мястото на възпаление (пъпка, ухапване от насекомо, изгаряне и др.)

Кога и как можем да заличим пигментните петна?

Независимо от вида им като цяло справянето с неприятната пигментация е трудна задача. Затова най-доброто средство си остава превенцията. Едва ли за някого е новост, че предпазването от слънце е от първостепенно значение. 

Колкото до премахването на петната, съществуват няколко варианта за справяне или поне намаляване на проблема.

Един от най-често използваните методи е лазерното третиране. Светлината от лазера се поглъща от меланина (пигмента на петната), трансформира се в топлина, която го разрушава и по този начин кожата изсветлява. В зависимост от зоната, където са петната, техния вид и наситеност на цвета се използват няколко различни вида лазери - Q-switch Ruby, KTP, Nd:YAG и IPL.

Процедура, подходяща за премахване на по-повърхностни петна, е микродермабразиото. Чрез него по механичен път със специален пясък под налягане се премахва слоят от мъртви клетки върху кожата, а с него и повърхностните петна.

Химичният пилинг (повърхностен и средно-дълбок) определено е сред най-ефективните методи, особено когато става въпрос за третиране на мелазма. Киселината или комбинацията от киселини действат както механично, като водят до леко или по-изразено излющване, така и по химичен път действат избелващо върху петната.

Препоръка на дерматолога!

В справянето с пигментните петна най-важна си остава превенцията, т.е. използването на правилната козметика. Пазарът е залят от продукти, които често имат обратен ефект. Подходяща е медицинската козметика.

Eucerin® EVEN BRIGHTER е първата специализирана серия медицинска козметика, която обединява ефикасно антипигментно действие, възстановяване, защита и подмладяване на кожата в четири продукта - дневен крем, нощен крем, концентрат и спот коректор.

Eucerin® EVEN BRIGHTER действа в основата на проблема - там, където започва синтезът на меланин. Ефикасната активна съставка B-Resorcinol регулира повишения синтез на меланин и трайно намалява пигментните петна.

Глицеритиновата киселина е подмладяващата съставка в продуктите. Тя се бори със свободните радикали, създадени от UV радиацията, предпазва клетъчното ДНК и помага на клетките да се възстановят по-бързо и по-пълноценно от UV уврежданията.

Високият слънцезащитен фактор SPF 30 в дневния крем предпазва кожата от преждевременно стареене и образуване на пигментни петна.

Като всички продукти Eucerin, серията Even Brighter е не само ефикасна, но и с много добра поносимост от кожата. Може да се използва дори от бременни жени.

Автор: д-р Катя Паскова, дерматолог / eucerin.bg