Свежият дъх е не по-малко важен за хората от стилното облекло и личностните качества. Дори понякога се оказва по-важен от тях, тъй като неприятният дъх може да съсипе всичките ви усилия да си изградите имидж.

В ежедневието често ни се налага да си освежим дъха след консумация на храна със силна миризма, тютюнопушене или просто при проблеми със зъбите. Но какво да правите, ако в момента не разполагате с четка и паста за зъби, нито с дъвка или освежител за уста, а трябва да се представите на висота всеки момент? 

Предлагаме ви няколко лесни и бързи начина да си освежите дъха. Тези методи изискват минимум усилия, но при това са достатъчно ефективни. 

* изяжте половин чаена лъжичка джинджифил на прах след ядене; 

* сдъвчете стрък градински чай; 

* сдъвчете зърно кафе; 

* сдъвчете пресен магданоз или корен от магданоз; 

* дръжте известно време пъпка карамфил в устата си. Повтаряйте процедурата по 3-5 пъти на ден; 

* хапнете 2-3 пържени или захаросани фъстъка – те прикриват успешно миризмата на чесън и лук; 

* дъвчете семена от анасон; 

* хапнете една голяма ябълка - можете да изяждате до 3-5 ябълки на ден; 

* хапнете малко парче черна ряпа; 

* сдъвчете и задръжте в устата за известно време индийско орехче (1-1.5 гр.); 

* хапнете мляко на прах. 

Разбира се, нищо не пречи да изпробвате и някои природни средства. Един от най-ефективните начини да елиминирате лошия дъх е да си изплакнете устата или да пиете един билков чай. 

Ето и няколко рецепти за билкови отвари за свеж дъх. 

1. Изплакнете устата си с настойка от дафинов лист, кардамон и канела или с отвара от сушени кайсии. 

2. Лапнете една лъжичка растително масло по ваш избор и се жабуркайте с него в продължение на около 5 минути. После изплюйте. Друг вариант на рецептата - смесете същото количество масло с кафена лъжичка сол. Ползвайте сместа по същия начин. 

3. Направете си чай от дъбова кора, жълт кантарион, брезови листа и лайка. Всички съставки трябва да са в равни количества. Пийте по малко от чая през целия ден. 

4. Разредете 20-30 капки готов екстракт от жълт кантарион в половин чаша вода и си плакнете устата със сместа. 

5. Отварата от хвойна не само почиства добре устната кухина и я освежава, но и има свойството да ускорява зарастването на малките ранички. 

6. Направете си отвара от пелин (1 супена лъжица пелин на 1 чаша вода) и си плакнете устата 1-2 пъти на ден с нея. 

7. Добавете в ментов чай няколко капки лимонов сок и изплакнете устата си със сместа. Друг вариант е да разтворите в чаша вода няколко капки масло от мента и лимон. 

Ако лошият дъх при вас е рядко явление и се появява само след консумацията на определени продукти, няма страшно. Нашите методи ще ви помогнат бързо да си възвърнете свежия дъх и да се почувствате отново неотразими. 

Ако обаче често се оплаквате от лош дъх, трябва да обърнете повече внимание на здравето си. Неприятната миризма може да се дължи на заболявания на зъбите и венците или на вътрешните органи. Така че непременно идете на лекар и се прегледайте. Когато излекувате първоизточника на проблема, лошият дъх ще изчезне от само себе си.

Източник: woman.bg