Президентът на САЩ Барак Обама информира Конгреса, че възнамерява да извади Куба от американския списък на държави, които подкрепят тероризма, премахвайки една от основните пречки пред възстановяването на дипломатическите отношения между двете страни

След подробен анализ на данните за Куба от разузнаването и гаранциите, дадени от правителството на Куба, държавният секретар стигна до извода, 

че Куба е изпълнила условията за изключване от числото на страните-спонсори на тероризма

се казва в изявлението на Обама, цитирано от агенция "Ройтерс".

Така ще падне основната пречка за възстановяване на дипломатическите отношения между двете страни. Конгресът трябва да гласува решението до 45 дни.

Куба приема положително мярката

пишат местните издания. 

Представителка на външното министерство в Хавана коментира, че Куба е пострадала от "стотици терористични актове, които са стрували живота на 3478 души" и отбелязва, че зад тези актове стои радикално крило на емигранти, противници на Кастро, базирани САЩ.

Куба бе включена в списъка на подкрепящите тероризма през 1982 г. 

Затоплянето на отношенията между двете страни започна в края на миналата година, а миналата седмица президентът Обама и лидерът на острова Раул Кастро разговаряха по време на крещата на върха на двете Америки в Панама.

Виж още: Историческа среща между Куба и САЩ

Източник: "Ройтерс"