Американската Агенция за национална сигурност многократно е надскочила наложените ѝ ограничения за подслушване

Само за една година американската Агенция за национална сигурност е събрала повече от 151 млн. записа на телефонни разговори, проведени в САЩ, като това е станало въпреки наложеното от Конгреса ограничение, съобщава "Ройтерс", позовавайки се годишния доклад на правителствената агенция.

Докладът е първият знак доколко е ефективен Законът за свободата от 2015 г., който ограничи събирането на телефонни записи и контактите на граждани, които САЩ и съюзнически разузнавателни служби подозират във връзки с тероризма.

АНС е събрала 151 млн. телефонни записа, въпреки че е имала разрешение от Американския съд за наблюдение на външните разузнавателните служби да шпионира само 42-ма заподозрени в тероризъм през 2016 г.

Агенцията започна да събира огромно количество от данни за телефонни разговори, за обаждащите се и отговарящите на обажданията, за телефонните номера, за часа на обаждането и продължителността му, но не и за съдържанието, от атентатите на 11 септември 2001 г.

От доклада не става ясно колко от записите са на телефонни разговори на чужди граждани и колко - на американци.

Служители на агенцията твърдят, че тези 151 млн. записа са много по-малко от процедурите, които бяха спрени, след като бившият директор на агенцията Едуард Сноудън разкри програмата за наблюдение през 2013 г.

Записваните хора не са 151 млн., често обажданията са били от едни и същи телефонни номера, посочват от агенцията, но не уточняват броя на засегнатите.

Източник: Ройтерс