Плановете за пристройка на двореца Кенсингтън в Лондон срещат съпротивата на съседите и обществото

Живеещите в сгради, разположени в съседство на двореца Кенсингтън в Лондон, където планира да живее принц Уилям и семейството му, се обявиха против плановете към двореца да се изгради пристройка от един надземен и два подземни етажа. Бъдещата сграда трябва да е до оранжерията на кралица Анна и в нея да се разположи офисът на Historical Royal Palaces. Досега организацията е заемала помещения в двореца, но трябва да ги напусне, за да може да освободи помещенията за персонала, обслужващ принц Уилям и семейството му.

Плановете за строеж обаче предизвикват недоволство сред съседите, а и сред самите британци. Проблемът е, че лондонските власти забраняват на своите граждани да строят мазета под къщите си. Пред закона всички са равни, включително и членове на кралското семейство, категорични са лондончани. Освен това строителството на сградата може да нанесе щети на оранжерията, която е един от любимите места на гражданите на британската столица и нейните гости.

Недоволство предизвиква и цената на инвестицията в размер над 30 млн. долара, а разходите на кралското семейство се плащат от бюджета на Великобритания. От Historical Royal Palaces заявиха, че новата сграда ще бъде финансирана изцяло от дарения.

През януари от двореца Кенсингтън съобщиха, че Херцозите на Кембридж (принц Уилям и Кейт) ще се преместят по-късно тази година в Лондон. През есента изтича двугодишният ангажимент на принц Уилям като летец към Източно-английската въздушна спешна помощ и той ще поеме кралските си задължения, а синът му, принц Джордж, ще тръгне на училище. Дворецът Кенсингтън е тяхна официална резиденция от 2014 година.

Източник: "Обзървър"