Към момента цената за цяло агне по магазините е около 12 лв. за кг.

До 30 хил. лв. глоба застрашава търговците, които лъжат за произхода на агнешкото и представят вносното за българско. Затова предупредиха от Комисията за защита на потребителите (КЗП), която започна предпразнични проверки по пазари, месарски магазини и хипермаркети.

На търговците ще се налага да представят документ за произхода на стоката. В случай, че има нарушения, ще се налагат санкции за нелоялни търговски практики, които заблуждават потребителите, каза главният секретар на КЗП Иван Бъчваров.

Трикът минава

Трикът минава, защото хората търсят предимно българско месо, а тази година то е по-малко заради болестта син език, която в някои райони на страната помете цели стада. Българската стока е по-малко и заради лошите метеорологични условия, които попречиха овцете да се заплодят навреме, коментира председателят на асоциацията на животновъдите Бойко Синапов.

Около Великден и Гергьовден у нас се изяждат около 900 хил. агнета се изяждат, като около половината от тях обаче са внос, заяви Синапов. От очакваните 600 хил. български агнета за продан през тази година някои се раждат в момента, а други още не са достигнали оптималното тегло от 20-22 кг.

"Търговците отдавна "са си изплели кошница""

Виж още: Великденско меню, вдъхновено от Странджанския край

Според Синапов търговците отдавна "са си изплели кошница". По Нова година например бе внесено евтино новозеландско, оттогава то се съхранява в складовете и сега се пуска между българското на същата цена. Проблемът не е, че се продава месо от Нова Зеландия, Румъния или Германия, а че не казват на хората откъде е внесено, обясни Синапов.

Към момента цената за цяло агне по магазините е около 12 лв. за кг. За произход и правилна етикетировка ще се проверяват и яйцата. КЗП ще инспектира магазините и за обявените промоции и великденски намаления. Според закона, за да бъде намалена една стока, трябва да бъде продавана 1 месец на старата цена. Върху етикета трябва да има стара и нова цена или процент на намалението.

Източник: в. "Преса"