Някои първи коментари относно българската песен на Евровизия 2012

Във втория полуфинал на Евровизия 2012 в Баку Софи Маринова ще изпее "Любов без граници" (Love Unlimited) в конкуренция с песните на Армения, Беларус, Босна и Херцеговина, Грузия, Естония, Литва, Македония, Малта, Норвегия, Португалия, Сърбия, Словакия, Словения, Турция, Украйна, Хърватия, Холандия и Швеция.

Това означава, че у нас ще можем да гласуваме за представителите на тези държави - и ще очакваме подкрепа оттам. Първите коментари за българската песен в Eurovision.tv и сайтове като ESCToday.com обаче са противоречиви.

Някои например оценяват, че се пее на български, тъй като според тях английският би съсипал парчето. Други негодуват, защото в текста на Дони Василева има реплики на различни езици - което било "клише", евтин трик за печелене на симпатии, използван и в предишни издания на конкурса.

Трети обаче са доволни, че на сцената в Баку ще се чуе поне малко от техния език - особено ако песента на собствената им страна е на английски.

Най-често "ромската Лили Иванова" е сравнявана с румънката Инна, която нашумя с хитове като Hot, Love, Amazing и Sun Is Up, а през 2009 г. взе Европейската музикална награда на MTV за най-популярен изпълнител от северната ни съседка.

Гласът на Софи също се оценяван високо, но песента се критикува като "кич", "боливудски саунд", старомоден хаус, мешавица от денс, гръцки и турски поп плюс фолк елементи... "все едно Сюзан Бойл да запее Party Rock Anthem на LMFAO".

България е пращала някои от най-слабите песни в историята на конкурса, твърдят някои. Други с носталгия си спомнят за Елица и финала в Хелзинки през 2007-а, където "Вода" се класира на пето място.

Критикува се и сценичното представяне на Софи, която излезе сама на сцената, без балет и беквокалисти. Един от коментарите гласи: "Песента ми харесва, но малко омръзва... И може ли, моля, някой да съдейства на тази жена да направи хубаво шоу. В този вид отегчава до смърт."

Има, разбира се, и доста положителни отзиви, които ни пожелават успех. Според един от тях песента на Ясен Козев и Крум Георгиев е приятна, непретенциозна, лека, свежа - и изпълнена много добре на живо.