"Първият човек, който е изругал, вместо да хвърли камък, е бащата на цивилизацията." - Зигмунд Фройд

350 г. - Римският узурпатор Непоциан от Константиновата династия е победен и убит от въоръжените сили на узурпатора Магненций.
763 г. - В битката при Анхиало българската войска, предвождана от кан Телец, търпи поражение от византийците, командвани от император Константин V.
1876 г. - Избухва Сръбско-турска война, в която като доброволци взимат участие и много български национал-революционери.
1894 г. - Корея обявява независимост от Китай.
1908 г. - В Сибир е регистрирана огромна експлозия, за която се предполага, че е предизвикана от падането на т.нар. Тунгуски метеорит.
1908 г. - Турция се включва в Междусъюзническата война.
1925 г. - Завършено е прокарването на телефонен кабел между Европа и Южна Америка по дъното на Атлантическия океан.
1934 г. - В Нацистка Германия по нареждане на Хитлер се провежда брутална политическа чистка всред членовете на Щурмабтайлунг, известна като Нощта на дългите ножове.
1960 г. - Конго обявява независимост от Белгия, а седмица по-късно започва гражданска война.
1971 г. - При катастрофа с кола в прохода Витиня загиват легендарните български футболисти от отбора на "Левски" Георги Аспарухов и Никола Котков.
1971 г. - Екипажът на съветския космически кораб "Союз 11" загива при завръщането си на Земята след изтичане на въздуха през повредена клапа.
1977 г. - Разпусната е агресивната военна организация СЕАТО.
1990 г. - Източна и Западна Германия сливат икономиките си.
1993 г. - Блага Димитрова подава оставка като вицепрезидент.
1999 г. - Българското правителство продава 75% от националния превозвач авиокомпания "Балкан" на израелската фирма "Зееви груп".
2002 г. - На 82-годишна възраст умира писателят Николай Хайтов.
2005 г. - Испания легализира еднополовите бракове.