За първи път в Румъния управляващата коалиция внесе вот на недоверие срещу собственото си правителство

Румънското правителство на министър-председателя Сорин Гриндяну бе свалено от власт след гласувания вот на недоверие в парламента, предаде Ройтерс.

Информацията потвърди представител на управляващата социалистическа партия. "За" оставката на Гриндяну и кабинета му са гласували 241 депутати при нужни 233, а само 7 са били "против" вота.

Така Сорин Гриндяну, въпреки че оцеля на поста си след безпрецедентни граждански протести, сега той трябва да сдаде поста. 

Това е първият случай в румънската политика, когато управляващата коалиция внася искане за вот на недоверие срещу собственото си правителство.

Коалицията, съставена от Социалдемократическата партия и партия Алианс на либерали и демократи, оттегли политическата си подкрепа за правителството миналата седмица. Тогава обаче Гриндяну отказа да се оттегли. 

Това доведе до вот на недоверие, предизвикан от двете управляващи партии, които заявиха, че кабинетът се е провалил да приложи управленската програма. 

Предстои президентът Клаус Йоханис да номинира нов премиер, като номинацията му ще се основава на предложения от политическите партии.

Източник: Ройтерс