Учени обявиха, че розовият цвят не съществува в природата.

Според тях всъщност го има, но само в ума ни, обясняват авторите в „Дейли Мейл”.

Розовото е комбинация от червеното и лилавото – два цвята, които са в противоположните страни на спектъра на дъгата. Той не може да съществува в природата, без да прегънем цветовете на дъгата, за да може червеното и лилавото да се смесят. Това обаче е теоретично невъзможно.

Обектите ни изглеждат розови, защото някои дължини на вълните се отразяват, а други се поглъщат и потъмняват от пигментите. Това означава, че розовото е отразяващ се цвят, който можем да видим, защото мозъкът ни трансформира отразяваща се в предметите и обектите светлина.

Не всички изследователи обаче са съгласни с твърдението, че розовото всъщност не съществува. Джил Мортън, професор в университета на Хавай, смята, че това е въпрос на интерпретация на визуалния свят. „Разбира се, че розовото е цвят”, казва тя, след като се е консултирала с Xerox, Kodak и други фирми със специализация в обработката и показването на цветовете. Проф. Мортън обяснява, че розовото съществува, въпреки че не е част от светлинния спектър. Според нея технически е вярно, че не можем да генерираме розово в цветовете на дъгата, но можем да смесваме други цветове, за да го получаваме, пише novini.bg.