От 11 до 14 май са срещите на хуманоида с българската публика - а ако нямате възможност да го видите на живо, разгледайте тук негови снимки и видеоклипове

Бъдещето е тук! ASIMO не прилича на любимите ни андроиди от научнофантастичното кино, но е най-усъвършенстваният хуманоиден робот в света - и от тази седмица е вече в София.

Името му е абревиатура от Advanced Step in Innovative MОbility (Усъвършенствана стъпка в иновативната мобилност).

Инженерите на японския автомобилен производител "Хонда" започват разработването на хуманоиден робот през 1986 г. с простото предназначение да помага на хора, които не могат да бъдат толкова мобилни.

Първият прототип е Е0, за който все още не може да се каже, че ходи истински, а това клипче по повод 10-годишнината на ASIMO през 2010 г. показва етапите в разработката му и неговите пътешествия по света.

В сравнение със своите предшественици АSIMO стои стабилно на краката си, като пази равновесие, движи се по-бързо, има още по-стилен дизайн и е способен да извършва лесни действия в човешкото обкръжение.

Освен че може да разпознава хора, предмети и жестове, както и да реагира адекватно, роботът на "Хонда" ходи, тича, рита топка, държи в ръце поднос, бута количка, здрависва се, говори и дори танцува.

Последното поколение роботи могат да бягат още по-бързо и изпълняват сложни задачи като отваряне на бутилка и наливане на питие - дори подскоци на един крак.

От 11 до 14 май АSIMO ще бъде показан на широката публика в Интер Експо Център, като ще изнася по пет половинчасови представления дневно (от 11, 13, 14,30, 16 и - без неделя - 17,30 ч.), а за най-малките е организиран и конкурс за най-добра рисунка на АSIMO.

Гостуването му в София е организирано от "Бултрако" АД по случай 20-годишнината на дружеството и две десетилетия от присъствието на "Хонда" у нас (Honda.bg).

На "Хонда мотор шоу", също в зала 5, от 10 до 20 ч. ще бъде представена цялата гама от автомобили, мотоциклети и АТВ-та на компанията.