"Религията е опиум за народа" - прочутата фраза днес се изпълва с ново съдържание. Оказва се, че религиозните преживявания активират същите участъци в мозъка, които се стимулират от дрога, секс и рокендрол

Религията е областта, която изглежда възможно най-далеч от нечестиви удоволствия като дрога, секс и рокендрол. Доскоро изглеждаше, че само Паоло Сорентино може да намери пресечната точка на чувственото привличане и духовния порив - ако следите "Младия папа", разбирате за какво става въпрос.

Учените обаче установяват, че религиозните и духовните преживявания активират същите части на мозъка, които се стимулират от наркотиците или слушането на музика.

Изследвания доказват, че спиритуалните чувства въздействат върху nucleus accumbens - онази част от мозъка, която отговаря за чувството за награда и играе ключова роля в процеса на пристрастяване.

Господ като хероин

Изследователи от Университета в Юта искали да разберат кои части на мозъка се активират от религиозните преживявания. Те наблюдавали група отдадени мормони и им създавали благодатна среда, за да "почувстват духа".

По време на експеримент мозъкът на 19 млади църковни членове на мормонското паство бил изследван с помощта на томограф, докато извършвали различни дейности: гледали религиозни клипове, четяли им се пасажи от книги, почивали.

Оказало се, че по време на духовни преживявания се активират същите части в мозъка, които отговарят за чувството за удовлетворение, както и онези, свързани с пристрастяването. Точно същите части на мозъка се активират и създават чувството за еуфория, когато се вземат наркотици, слуша се въздействаща музика или се прави любов.

Когато съответният мозъчен участък "се запали" по време на опитите, доброволците получават "върховно" усещане.

Сърцебиенето им се забързва, дишането става по-дълбоко.

Духовните преживявания задействат и друг дял на мозъка - средния префронтален кортекс, който се активира от задачи, изискващи оценяване, отсъждане при морална дилема.

Трета част от мозъка, която се активира про време на религиозно преживяване, се асоциира с фокусираното внимание.

"Религиозният опит вероятно има голямо влияние върху начина, по който хората вземат решения, засягащи другите, за добро или зло - казва ученият невролог Джеф Андерсън. - Наистина е важно да разберем какво се случва с мозъка при вземането на подобно решение."

Все пак за момента изследвания са правени само върху мормони и не се знае дали имат същия ефект върху други вярващи.

Източник: Дейли мейл