Круизният туризъм става все по-масов заради силната конкуренция на пазара. Тройно повече лайнери спрямо миналата година се очаква да отчетат във Варна до края на сезона

За първи път от 2009 г. насам пристанищата във Варна и Бургас отчитат рекорден брой круизни кораби, съобщава в. "Стандарт". До края на сезона през октомври само от порта в морската ни столица се очаква да отчетат 40 лайнера.

Тогава броят на круизните туристи, избрали да посетят Варна и нейните забележителности, ще стигне близо 25 000. За сравнение - през изминалата 2013 г. на пристанище Варна акостираха 13 кораба с по-малко от 3000 туристи, сочи справката от шефа на порта доц. Божидар Чапаров.

На пристанище Бургас пък пристигналите пътнически кораби това лято са 13 с 18 058 пасажери на борда. На порта в Несебър са посрещнали 26 лайнера с 6928 пътници.

На брега слизат половината от пасажерите, като средно всеки от туристите харчи по 100 евро, цитира вестникът наблюденията на бранша.

По този повод вестникът събира на кръгла маса хората, от които зависи да начертаят маршрути за чужденците из Варна и региона: зам.-министри, представители на държавни институции, кметове, историци, археолози, директори на музеи, представители на туристическия бранш.

Домакин на организираната от "Стандарт" дискусия "Круизите - нови възможности за морски и културно-исторически туризъм" е кметът на Варна Иван Портних.

Круизният туризъм става все по-масов заради силната конкуренция на пазара между мегакомпаниите, които предлагат тази услуга, обяснява изданието. Круизните туристи обикновено са по-платежоспособни от класичските "ол-инклузив" летовници, дошли на плаж или на алкохолен и секстуризъм.

Пасажерите на борда са на средна възраст 50 години и търсят да открият нови светове и преживявания. Макар повечето да са обиколили света, България остава малко известна за тях и им е интересна, отчитат от бранша.