Новото намерение е блокът да се трансформира в обединение на конфедеративен принцип - с общ ръководен орган, който да взема задължителни за всички решения при запазване на известна, макар и минимална самостоятелност на отделните партии

Реформаторите се отказаха от идеята да се превръщат в единна партия и чертаят друго бъдеще за съюза си, информира в. "Преса", позовавайки се на свои източници. 

Според източниците на изданието принципна договорка за това е постигната на среща между лидера на ДСБ Радан Кънев и зам.-председателя на "Движение България на гражданите" Даниел Вълчев, състояла се в последните дни на 2014 г. 

Това винаги е била основната възможност - най-логичната и безболезненaта, но все още не сме изработили някакво окончателно решение, обяснява Кънев. 

По думите му през януари трябва да бъде изработена "пътната карта за консолидация" на блока. Целта е през март коалиционното споразумение да бъде подписано с новите условия в него.

Обсъжда се и вариант да няма единен председател на блока, а да се заложи на колективно ръководство, което да повтаря модела на организация в парламентарната група, където има двама съпредседатели - от ДСБ и ДБГ. 

Срещу това обаче възразяват от СДС, като настояват да се запази сегашният вариант с председателски съвет, състоящ се от лидерите на всички партии, и членовете на Гражданския съвет, като не крият, че искат да видят Радан Кънев като едноличен лидер на блока.