Велики петък е най-тежкият ден за Божия син - Исус Христос

Велики, или Разпети петък е денят от Страстната седмица, в който Христос е разпнат на кръст, за да изкупи греховете на човечеството.

На този ден в православните храмовете се извършва неговото опело. Преди началото на службата на специално място в средата на църквата се издига символичен гроб Христов, украсен с цветя, а на престола се поставя плащаницата - платът, с който е било завито мъртвото тяло на Исус след свалянето му от кръста. Молещите се пристъпват към нея и се покланят пред Бог. 

Виж още: МВР: Спазвайте мерките и по празниците

На вечерната служба в храма се съпреживява Христовата смърт - изнася се Христовата плащеница, посветена на погребението на Спасителя. 

Песнопенията са посветени на страданията и смъртта Христови. Едно от песнопенията, което е прието да се изпълнява по време на службата на Велики петък, се нарича "Плачът на Богородица". 

Тази молитва се чете в памет на душевните страдания на Дева Мария, която стояла до кръста на своя син и го призовавала, произнасяйки скръбни слова. 

След като се изнесе плащеницата на вечерното богослужение, с нея се обикаля около храма и символично се извършва погребението на Христос. 

В края на службата свещеникът взима плащеницата от престола и я полага в "гроба" - в центъра на храма. Поклонението пред плащеницата продължава две денонощия, до късно в събота вечер, когато тя се внася обратно в олтара - минути преди пасхалното шествие на кръста.

На Разпети петък вярващите ходят на църква, минават три пъти под масата за здраве, излизат и целуват разпятието. Така човек символично се пречиства от своите грехове и оставя всички тежести и проблеми в ръцете на Бога.

Тази година обаче, в условията на пандемия от COVID-19 и предприетите противоепидемични мерки заради разпространението на новия коронавирус, поклонението пред светата плащеница ще става, без тя да се целува и докосва; няма и да се минава под нея - вярващите ще могат единствено да се прекръстят и поклонят пред нея, информира БНР.

В църквите също така няма да се раздават цветя и здравец. От Светия Синод призовават вярващите да посещават храма задължително с предпазни маски, както и да спазват разстояние един от друг. Негово преосвещенство Константийският епископ Яков отправи апел към миряните да проявят отговорност и грижа за ближния, като спазват противоепидемичните мерки:

"По решение на Негово високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай тази година няма да бъдат допускани хората да минават под Плащеницата. Тя ще бъде изнесена, заградена, а хората с вяра и богослужение ще минават и ще се покланят. Апелирам към хората тази година да не се събираме толкова в храма.

Нека да бъдем отговорни и съвестни християни, запазвайки нас, братята и сестрите си, за да можем да продължим, заедно да вървим по благодатния път на светата православна вяра."

В деня, когато е бил разпнат Исус Христос, не се върши никаква работа, защото се смята, че ако хората не спазват тази повеля, ще бъдат сполетени от нещастие. Строго са забранени песните и веселбите. 

По време на Разпети петък постът в Православната църква е особено строг - тогава не се яде, дори не се пие вода.

През 2010 г. Велики петък бе обявен за официален празник и неработен ден.

Виж още: Мистичният Велики четвъртък