Общественото недоволство заради смъртта на чернокож младеж прерасна в масови безредици

В Балтимир, щата Мериленд в САЩ беше обявено извънредно положение заради сблъсъците между протестиращи и полиция. Губернаторът Лари Хоугън на щата е издал заповедта тази нощ.

"Днешните грабежи и прояви на насилие в Балтимор няма да бъдат толерирани. С цел стабилизиране на ситуацията Националната гвардия на Мериленд е поставена в състояние на бойна готовност, за да се намеси, ако е необходимо", се казва в съобщението на губернатора.

Безредици и насилие от бандите

Демонстрантите са замеряли органите на реда с бутилки и камъни. Също така са били опожарени няколко коли, а няколко магазина разграбени бяха магазини. Най-малко 15 полицаи сап. Преди това пък престъпни банди са заплашила със саморазправа неколцина пазители на реда.

В града са разпределени 1500 войници от Националната гвардия, които нямат разрешение да използват оръжие, а по-скоро помагат за възпрепятстване на вандалски прояви.

По информация на местната полиция няколко местни престъпни групировки са се обединили. Целта им е да извадят от строя местната полиция.

Насилие срещу насилието

В събота в Балтимор бяха арестувани 35 участници в демонстрацията срещу полицейския произвол. В сблъсъците с протестиращите пострадаха 6-има полицаи. 

Акцията беше по повод гибелта на младия Фреди Грей, арестуван на 12 април, който след престой в полицейския участък е хоспитализиран. На 19 април Грей почина, без да дойде в съзнание.

Източник: в. "Сега"