Стрелецът е датчанин, който най-вероятно е вдъхновен от стрелбата в Шарли Ебдо

Стана ясна самоличността на предполагаемия извършител на двете атаки в датската столица, извършени събота вечер и неделя рано сутринта. Мъжът беше застрелян от полицията по време на втората стрелба. В хода на разследването става ясно, че най-вероятно виновникът е 22-годишният Омар ел Хюсеин, съобщават световните медии.

Атентаторът е датчанин

Той е роден и израсъл в Дания, заявиха от полицията на специална пресконференция, но не пожелаха да уточнят името му.

"Той е от Копенхаген. Това е всичко, което можем да кажем", каза директорът на датската служба за държавна сигурност (PET) Йенс Мадсен, цитиран от ДПА.

Според източниците мъжът е излязъл преди две седмици от затвора, където е излежавал присъда за нападение, извършено преди една година. Хюсеин нападнал 19-годишен на гарата в Копенхаген бе зникаква видима причина. Бил е и под наблюдение от датското разузнаване.

Версии за стрелеца

Няма доказателства нападателят да е имал съучастник. Полицията има съмнения, че стрелецът се е сражавал на страната на джихадистите в Сирия или Ирак. Смята се, че се Омар се е вдъхновил от стрелбата във френското издание "Шарли Ебдо". 

Все още не е ясно дали той е част от някоя джихадистка организация или е от т.нар. "вълци единаци", които действат сами на територията на Западна Европа.

След атаките от уикенда в Копенхаген двама души бяха убити, а още петима бяха ранени. Двамата убити са известни филантропи, които според датските власти са работели активно за интеграцията на хора в неравностойно положение.