Немски учени доказаха, че ако спреш цигарите до 40-годишна възраст, рискът ти от смърт ще намалее почти колкото при непушачите.

Бившите пушачи живеят по-дълго от другите, които не са се отказали от вредния порок, предаде Ройтерс, позовавайки се на резултатите от мета-анализ, направен от германски специалисти.

Анализът на експерти от Центъра за ракови изследвания в Хайделберг показва, че тютюнопушенето е свързано с повишен риск от смъртност сред възрастните хора, а отказът от вредния порок понижава този процент дори за индивиди в напреднала възраст.

Пушенето е известен рисков фактор за редица хронични болести, за които няма да ти напомняме - има ги изпечатани на всяка опаковка цигари. 

Немски специалисти анализират 17 проучвания в седем страни сред близо 877 000 души между три и 50 години. Резултатите показали, че рисът от смърт при настоящи пушачи на и над 60-годишна възраст е с 83 процента по-висок, а при бившите пушачи - с 34% по-висок, отколкото за хората, които никога не са пушили.

Това проучването е първото по рода си, които изследва връзката между тютюнопушенето и смъртността при възрастни хора. Оказва се, че всъщност никога не е късно да откажем цигарите. 

Доказателство е британско изследване, което наблюдавало участниците си в продължение на 50 години. На 80 години 59% от непушачите са били живи в сравнение с 26% от пушачите. Британците доказали и че хората, отказали цигарите преди 40-тата си годишнина, имат шанс за дълъг живот, колкото непушачите. 

"Въпреки всичко отказът от цигарите има смисъл на всяка възраст, като е препоръчително това да стане преди развитието на някакво заболяване", пишат изследователите.