Денят на пуканките е повод да си припомним не само еволюцията на царевицата, но и ранния електронен хит Popcorn

Знаете ли че, още преди Колумб да открие Америка, карибските индианци са използвали царевицата за декорация?

Царевицата била важна храна за ацтеките, но кочаните и зърната служели и за украса - върху церемониално облекло, бижута и орнаменти по статуите на боговете им, вкл. Тлалок, повелителя на дъжда и плодородието.

Години наред коренните жители на Северна и Южна Америка са намирали основното си препитание именно в царевицата, която растяла по полетата. Любопитен факт е, че най-старите пуканки, направени на наниз, са открити в пещера с прилепи на запад от Ню Мексико и

датират отпреди около 4000 години

Интересна е и етимологията на думата "царевица". Житото от Библията е вероятно ечемик. Грешката идва от променената употреба на думата "царевица" (corn), която се използва за най-използваната зърнена култура в определени региони.

Така в Англия с думата за "царевица" се обозначава пшеницата, а в Шотландия и Ирландия - "овес". Тъй като в Америка царевицата е общоприетата дума за "жито", тази употреба е останала и до днес.

Виж още: Пуканки за здраве

Американците определено са и най-големите консуматори на пуканки. Немалко от тях използват любимото си царевично лакомство и...

за да откажат по-лесно цигарите

- роля, която за българите играят слънчогледовите семки. Европа е на второ място по консумация на пуканки, а Азия се нарежда на трето.

Повечето хора предпочитат пуканките солени, в комбинация със силно газирана напитка. Карамелизираните сладки вървят най-вече с минерална вода.

Най-големи продажби на пуканки се отчитат в съботно-неделните дни, посветени на близки и приятели, с които ходим на кино или засядаме пред телевизора.

У нас пуканките все още се използват и като украса

В кашоните с коледни играчки все още се намират гирлянди, направени от пуканки, а за първия ден от новата година децата подготвят сурвачки с богата украса, част от която са и нанизаните на конец пуканки.

По-популярен по нашите места царевичен продукт, освен варената царевица, са царевичните пръчици, които се произвеждат чрез т.нар. "екструдиране", наподобяващо процеса на печене. 

В световен мащаб обаче пуканките си остават номер 1, като още в края на 60-те им е посветена и мелодия -

инструментала в стил синт-поп Popcorn,

създаден от Гършон Кингсли и ремиксиран преди десетина години от "лудата жаба" Crazy Frog. В случая обаче "пуканките" са просто синоним на кичозна попмузика...

По материали от foodpanda