Служителите се предвижда да получат правото да разиграват реални ситуации - капани, за да видят как техен колега ще реагира и дали ще поиска подкуп

В опит да се справи с корупцията в системата МВР официално въвежда ново правомощие за някои от служителите си - те ще бъдат сценаристи на тестове за лоялност. Това става ясно от нова инструкция, качена за обществено обсъждане. Служителите ще получат правото да разиграват реални ситуации - капани, за да видят как техен колега ще реагира и дали ще поиска подкуп, пише в. "Сега". 

Подобни тестове за интегритет са провеждани по съвместен проект на МВР и "Скотланд Ярд" преди повече от 10 години. При единия от тях служители под прикритие дадоха уж изгубени вещи, включително дамски чанти с пари, в две столични РПУ-та. Полицаите взеха парите, разделиха си ги и си купиха водка и китайска храна. При другия тест за лоялност на автопатрули само за няколко часа бяха установени 14 случая на поискан подкуп. 

Документът, качен за обсъждане, определя реда, по който дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР ще може да провежда "тестове за установяване на изпълнението на служебните задължения". Ръководителите на тези операции ще трябва да изготвят план със сценарий, "който съдържа предвидените действия с описание на задачите и варианти за действия на служителите, които пряко провеждат теста и предположения за поведението на държавния служител, обект на теста". 

Виж още: ИПИ: Ерозия на демократичните ценности в България

Подлаганите на тестове служители ще се избират, като се преценява дали службата, в която работят, е с висок корупционен риск. Самият тест ще е в условията на конспирация - никой няма да бъде уведомяван предварително. Резултатите ще се предават на началниците на структурите и ще се пазят в служебните досиета. 

Предложение да се провеждат тестове ще могат да правят главният секретар и шефът на "Вътрешна сигурност". Самият тест е определен в инструкцията като симулация на реално съществуваща ситуация с идеята да се създадат условия, "при съприкосновението с които лицето, което се проверява, се намира пред доброволния избор да извърши едно или друго действие". 

В друга разпоредба е записано, че при теста трябва да се спазва законността, както и че се забранява физическата и словесната провокация. Идеята е да няма провокация към подкуп, която според НК е престъпление. Забранена е също така провокацията към дисциплинарно или административно нарушение. В същото време обаче Законът за МВР е толерантен към тези, които провеждат теста. В него е записано, че дори и да извършат нарушение, не могат да бъдат глобени. Те обаче са задължени да подадат сигнал, ако "тестваният" извърши нарушение. 

В мотивите към проектонаредбата е отбелязано, че в МВР има сериозен проблем с корупцията. Констатацията е учудваща на фона на хвалбите на предишното правителство, че антикорупционната политика там е получила позитивна оценка в последния мониторингов доклад на ЕК. 

"Сегашните методи за противодействие на корупцията - разследване на случаи и извършване на проверки по сигнали, не са достатъчно ефективни и обикновено се развиват постфактум. Спрямо държавни служители, в зависимост от корупционно действие и неговата правна квалификация се предприемат дисциплинарни мерки, ротация и наказателно преследване.

Виж още: Къде в България има най-много корупция

Тестовете за установяване на изпълнението на служебните задължения от държавни служители на МВР са новите форми за противодействие на корупцията и въздействие спрямо държавни служители, изложени на корупционен риск и уязвимост", признават от МВР. 

Авторите на инструкцията очакват силен превантивен ефект. Преди няколко дни стана ясно, че през цялата 2016 г. са разкрити само 42 случая на корупция във вътрешното министерство. Едва 20 от тях са предадени на прокуратурата.

Източник: в. "Сега"