Всяко четвърто дете (26%) в България страда от недостиг на желязо и в резултат на това от анемия. Това се отнася и за всяка трета майка

Същият проблем имат още в Сърбия, Румъния и Русия, показват данни на Световната здравна организация (СЗО), цитирани от вестник "Монитор". 

В дългосрочен план железният дефицит води до отслабване на имунната система и чести боледувания

Съветът на лекарите е майките да кърмят максимално дълго децата си, да се грижат за приема на достатъчно телешко, жълтъци, някои подправки като мащерката, отскоро познатите киноа и амарант, както и традиционните за България боб, грах, леща и бадеми. 

18 мг желязо е дневната дажба за бременните и малките деца. Този елемент повишава имунитета срещу болестотворните микроорганизми. 

Българските майки и деца страдат и от липсата на витамин А и D, единият се съдържа в рибата, а другият се синтезира от слънцето

Според данните от проучване на СЗО, веднъж седмично риба консумират само 16% от запитаните. 

Над 18% от бременните жени пък страдат от недостиг на цинк, сочат също така резултатите от изследването. Този процент е сред най-високите в световен мащаб и е сравним единствено с дела в Румъния. 

В държави като САЩ, Гърция и Испания той е двойно по-нисък, а във Франция е едва 4%.

Според направеното изследване за набавяне на важни вещества, зелен боб и грах консумират едва 19% от българите, а пълнозърнест хляб ядат 39% при 47,5%, които предпочитат бял.

Белият хляб, бялата захар и оризът продължават да преобладават на трапезата и да бъдат традиционно предпочитание за българите

показват още данните от проучването. 

Над 55% е делът на хората, използващи за основен подсладител бялата захар. Според специалистите прекомерната й употреба може да доведе до наднормено тегло, инсулинова резистентност, сърдечни заболявания и най-вече диабет.