Пищната постановка на "Шехеразада" по музиката на Римски-Корсаков е гвоздеят в спектакъла "Американски балет за България-2" през април

Този месец в Софийската опера и балет препуска конят на Аладин, лети птицата Рух и плава Синдбад от приказните истории в "1001 нощ". Зрелищната постановка на "Шехеразада" става още по-зрелищна благодарение на новия 65-килограмов мегапрожектор с мултимедийни ефекти и още 10 интелигентни прожектора зад сцената.

Балетът по музика от руския композитор Николай Римски-Корсаков се танцува почти час от 26 балетисти от столичната трупа, а гост-хореографката Катрин Поузин прави своя съвременна интерпретация на класическата балетна техника.

В нейната версия "Шехеразада" е определяна като "дълбоко женствен прочит на приказната история за една жена, променила своя свят и съдбата си с нежна, безкръвна революция".

"Шехеразада" в Софийската опера и балет, снимка: Виктор Викторов

В оригинал "Шехеразада" е симфонична сюита, написана през 1888 г. в четири части: Морето и кораба на Синдбад; Историята на принц Календер; Младият принц и принцесата; Празник в Багдад. Като балет е поставена за първи път през 1910 г. с костюмите на сценографа Леон Бакст, а в наши дни е мегахит зад Океана.

Другите звезди на пищното представление, част от цикъла "Американски балет за България-2", са костюмите, пристигнали от САЩ.

Сред общо 261 аксесоара за постановката има тюрбан и син колан за Синдбад, сива брада за цар Самур, златни обици за целия женски харем, черна рокля с чадор за Шехеразада, парцалена шапка за Аладин и поли за осем дервиши - общо 240 м най-фина коприна.

По тях в Софийската опера и балет ще ушият своите костюми, с които ще продължат да представят "Шехеразада" от Римски-Корсаков с преотстъпените за това права за два сезона и половина, до 2014 г.

Не по-малко любопитен е "Ла Сорс" (Изворът), наричан "розовият балет на Джордж Баланчин" заради изцяло розовите си костюми.

Бившата нюйоркска примабалерина Даяна Уайт го поставя в характерния стил на великия американски хореограф от грузински произход (1904-1983): почти акробатичен балетен танц, изпълнен от изключително бързи, виртуозни танцьори.

Третият балет от цикъла, по музика от Александър Скрябин, е квинтет заради участието на пианиста Георги Черкин.

Хореографът му Момчил Младенов е и един от тримата съмишленици, основали сдружението "Кълчаръл бриджис", инициатор на програмата "Балетът по света", която се осъществява съвместно с фондация "Америка за България" и Софийската опера.

В "Скрябин квинтет" той танцува заедно с Виолета Ангелова от САЩ и двама български балетисти от трупата на Сара-Нора Кръстева.

Хореографите на "Американски балет за България-2": Момчил Младенов, който танцува в "Скрябин квинтет", постановчикът на "Ла Сорс" Даяна Уайт - оторизиран репетитор на балети от Джордж Баланчин, и многократно награждаваната Катрин Поузин, позната у нас не само от "Шехеразада", а и от миналогодишния "Степинг стоунс"