Православната църква почита св. Йоан Предтеча

На 7 януари православната църква отбелязва деня на св. Йоан Кръстител, или Йоан Предтеча. На този ден се почита паметта и на двама други вселенски светители: Йоан Богослов и Йоан Златоуст.

Свети Йоан се прочул като проповедник в Юдея и Галилея, където увещавал хората да се покаят за греховете си и да отворят душите си за Бога. За да се пречистят, ги кръщавал с вода. По нареждане на Ирод Антипа пророкът е заловен и обезглавен.

Народните поверия определят св. Йоан Кръстител като покровител на кумството и побратимството.

Според традициите и на този ден продължават обичаите и обредите, свързани с вярата в чудодейната здравеносна сила на водата. Къпят се булките и младоженците, които са се оженили през тази зима до Ивановден; къпят се всички именяци; къпят се годените моми и ергени.

На обед младоженците отиват на гости у своите кумове и им носят кравай, млин, ракия и вино. Кумовете ги канят на тържествена трапеза. Младите гостуват и на девера.

Имен ден празнуват всички с името Ваньо, Bаня, Еньо, Енчо, Жан, Жанa, Жанета, Ивайла, Ивайло, Иван, Ивана, Иванкa, Иванинa, Ивелин, Ивелина, Ивета, Иво, Йоан, Йоанa, Йовка, Йовко, Йонка, Йонко, Йончо, Йото, Калоян.

Виж още: Над 360 хил. българи празнуват на Ивановден