Ограничение на бройките торбички за човек от населението

От Европейската комисия готвят нови мерки за ограничаване ползването на найлонови торбички за еднократна употреба, като целта е да се ограничи замърсяването на природата.

Мерки срещу торбичките

До 2019 г. всяка държава членка трябва да сведе употребата на пликчетата до 90 бройки годишно на човек от населението. Това предвиждат промени в евродирективата за опаковките, които предстои да бъдат окончателно одобрени, пише "Преса".

От ЕК предвиждат поетапно свиване на потреблението на найлонови торбички, като през 2025 г. нормата се свива до 40 бройки годишно на глава от населението.

Виж още: Купуваме зарзават и сладкиши в хартиени торби

Държавите имат и друга възможност за решаването на проблема. Задачата, която трябва да изпълнятq е да гарантират, че до 31 декември 2018 г. такива пликчета няма да се дават на клиентите безплатно, като в тази насока България вече е предприела стъпки.

България срещу найлоновите торбички

През 2011 г. по времето на кабинета "Борисов I" бяха въведени продуктови такси от 15 ст. за бройка за найлоновите торбички. Дотогава те се даваха на клиентите безплатно. През 2012 г. бе разширен обхватът на наредбата и бе въведена по-висока продуктова такса, 35 ст. на бройка, която през 2013 г. стана 45 ст., а през 2014 г. - 55 ст.

В момента не се плаща продуктова такса за торбичките, които са с размер 39х49 см и дебелина от 25 микрона нагоре, тъй като се смята, че те се ползват многократно.

В по-далечен хоризонт целта е ползването на найлонови пазарски чанти да се ограничава. По данни на министерството спадът в употребата на шумящите пликчета е с около 60%. На много места търговците минаха на хартиени опаковки, а продуктите като зеленчуци, риба, месо се пакетират в торбички без дръжки.