Депутатите гласуваха мандат на кабинета за начало на преговори със САЩ за закупуване на нови изтребители за българската армия. Решението мина в пленарната зала с гласовете на ГЕРБ, ДПС и ВМРО

С гласовете на ГЕРБ, ВМРО и ДПС парламентът даде мандат на правителството да започне преговори със САЩ за закупуване на нови самолети F-16 за българската армия.

Две от партиите в Обединените патриоти - НФСБ и "Атака", обаче гласуваха против заедно с БСП и "Воля". Причината - острото несъгласие между лидерите им Валери Симеонов и Волен Сидеров с техния коалиционен партньор и военен министър Красимир Каракачанов относно това как и откъде да се купят самолетите, коментира БНТ.

Симеонов аргументира отрицателния си вот с променените според него правила в хода на самата процедура. Сидеров пък предложи в процедурата за избор на нов изтребител да се включат и други държави като Русия, като в преговорните екипи да участват и народни представители.

"Когато се изопачават първоначалните условия в полза на един от участниците, това е позорно, унизително за България като държава, България трудно може да бъде определена като независима, суверенна държава. По тази причина ние няма да подкрепим това решение", заяви Валери Симеонов от името на НФСБ, а колегата му от "Атака" и председател на парламентарната група "Обединени патриоти"
Волен Сидеров поиска, ако се спрем на самолети F-16, те да ни бъдат предоставени безвъзмездно, защото: 

"Вече 12-а, 13-а година САЩ, не НАТО, САЩ използва в България четири военни бази безплатно. Най-богатата държава в света използва четири бази в най-бедната държава в Европа безплатно."

От БСП определиха решението като празен чек за правителството, което ще преговаря при неясно какви финансови параметри за новите самолети, а Веселин Марешки от "Воля" е изобщо против да се дават милиарди за "куп железа".

"Вие питали ли сте Вашите избиратели те искали ли са единствената точка, която Вие ще изпълните в този мандат, да бъде закупуването на самолетите, а всичко друго - българските лекари, учители и полицаи, българските пенсионери, да мизерстват?", коментира Марешки от трибуната.

"По начина, по който българското правителство проведе тази процедура, убедена съм, злепостави американските ни партньори във вашите очи. Второ, злепостави България пред европейските ни партньори, като отказа разговои с държави членки на ЕС за продължаване на тази процедура", обяви лидерката на БСП Корнелия Нинова.

Решението обаче мина в пленарната зала. От ГЕРБ бяха категорични, че най-после реалната модернизация на българските ВВС може да започне. 

"Когато говорим за национална сигурност, трябва да вземем правилното стратегическо решение. От държавите членки на НАТО в ЕС - това са 10, те са закупили F-16, защото това е, естествено, най-доброто. И държави членки на НАТО в ЕС, които са закупили "Грипен", са само две", поясни председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов.

ДПС , от своя страна, подкрепиха решението с голямата забележка, че изобщо конкурсната процедура е била излишна. 

"Кому беше нужен този конкурс? Стратегическият избор на България е пределно ясен - ние искаме да бъдем защитавани от НАТО и по-специално от най-голямата държава, най-високотехнологичният военен промишлен комплекс в НАТО и в света е американският военно-промишлен комплекс. Е, от кой да вземем оборудване?", попита риторично депутатът от ДПС Йордан Цонев.

Оттук нататък премиерът Бойко Борисов трябва да сформира преговорен екип от четирима министри - на отбраната, на финансите, икономиката и на външните работи. Според военния министър Каракачанов преговорите може да продължат четири месеца, а началото най-вероятно ще е още през февруари, когато в Брюксел се събират министрите на отбраната.

Вицепремиерът освен това напомни, че отклонението от предвидените 1,8 млрд. лв. няма да е драстично:

"Това беше другата голяма лъжа - че ще дадем 3-5 млрд. Отклонението може да бъде максимум до получените до момента оферти, няма как да е повече, но нашата амбиция не е да стигаме до цената, която са ни предложили, а да я сваляме надолу. Към момента имаме уверения, че цената ще върви надолу."

След като стана ясен резултатът от гласуването, от посолството на САЩ в София оповестиха, че приветстват решението и очакват двете ни страни да продължат да укрепват своето стратегическо партньорство в рамките на НАТО.

От компанията производител "Локхийд Мартин" също приветстваха решението на българския парламент относно предстоящите преговори за изтребителите F-16 Блок 70. 

"Изтребителите F-16 отговарят напълно на отбранителните нужди на България и на НАТО и военновъздушните сили на страната ще придобият най-модерния изтребител 4-то поколение на въоръжение в алианса. Българската икономика и индустрия също ще спечелят от новоустановените дългосрочни отношения с глобалния технологичен лидер "Локхийд Мартин. Ще продължим да подкрепяме правителството на САЩ и нашите нови български партньори по време на преговорите по договора", се казва в разпространеното изявление на Джeймс Робинсън, директор "Международно бизнес развитие на F-16" в "Локхийд Мартин".  

Компанията, базирана в Бетесда, щата Мериленд, има близо 100 хил. служители по цял свят и работи основно в областта на проучването, проектирането, разработването, производството, интегрирането и поддръжката на високотехнологични системи, продукти и услуги в областта на отбранителните и космическите технологии. 

Източник: БНТ, "Локхийд Мартин"