След дебатите в парламента финансовият министър Горанов даде заден ход за подадената миналата седмица оставка, а вицепремиерът Томислав Дончев декларира: Оставаме на власт, докато не се скъса връзката с обществото

Народното събрание отхвърли със 124 гласа от 237 присъстващи петия вот на недоверие към третия кабинет на Бойко Борисов, внесен от "БСП за България" заради провал в политиката за противодействие на корупцията.

Гласовете на левицата и ДПС (общо 102) се оказаха недостатъчни, за да свалят от власт управляващото мнозинство на ГЕРБ и "Обединени патриоти". Депутатите от "Воля" се въздържаха, но лидерът им Веселин Марешки знаково подкрепи правителството. Парламентарната процедура протече в отсъствието на премиера, който пътуваше от Брюксел след проточилия се близо пет дни Европейски съвет.

В понеделник, за финал на продължилите близо два часа дебати в пленарната зала, вицепремиерът Томислав Дончев увери, че докато има смисъл и полза, докато не се скъса връзката с обществото, правителството ще остане на власт.

Той риторично попита има ли корупция в България и подчерта, че това е хронично заболяване на българското общество и държава: "Корупцията не се бори с думи, а с институции и със закони. Дали трябва да подава оставка българското правителство или не? Докога ще стои? Докато има смисъл, докато не се е скъсала връзката с гражданите."

В представянето на мотивите за вота лидерката на БСП Корнелия Нинова изтъкна, че корупцията е превзела министерства и структури в цялата страна:

"Огромните корупционни скандали, пипалата на мафията са обгърнали почти всички структури на държавата. Ето това е стройно изграденият ревностно пазен мафиотско-олигархичен модел, чийто събирателен образ е едно чекмедже, пълно с евробанкноти и пазено с пистолет до главата. Да си върнем държавността! Оставка, съд и справедливост, градеж на чиста и свята република."

Заместникът й в ръководството на лявата парламентарна група Крум Зарков също направи остро изказване от трибуната:

"Само вие не виждате, че превърнахте държавата ни в царство на несправедливост със знаме 500 евро банкнота и герб, на който се мъдри калинка. Само вие не виждате, че говорите за еврозоната в държава, в която превърнахте в разменна монета суджука. Само вие не виждате, че тук страшно много се краде, ама яко се краде..."

В отговор от ГЕРБ бяха категорични, че ще отхвърлят този вот на недоверие в името на отговорността към държавата, а зам.-председателят на парламентарната група Александър Ненков декларира, че няма да позволят да се стигне до служебно правителство, излъчено от президента Румен Радев.

Категорично се противопоставям цялата власт да бъде дадена на един комплексиран човек, президента Радев, на който в очите му е изписана една дума: "реваншизъм", коментира той и се обърна към демонстрантите около сградата на Народното събрание, "към младите активни хора, не към тези провалени политици, които се опитват да яхнат един протест - искам да ви успокоя, не си мислете, че вънка хората ви харесват. И единственото, което искам: да има мост между нас, а не пропаст."

От коалиционния партньор на ГЕРБ "Обединени патриоти" определиха мотивите за вота на недоверие като "хаотични и манипулативни", а съпредседателят на парламентарната група Искрен Веселинов обвини БСП в опит да яхне протеста. Той изтъкна участието на "патриотите" в управлението като силна антикорупционна мярка с недопускането на ДПС до властта:

"Единственият истински мотив е желанието да се яхне протеста и с негова помощ да се събори правителството с цялото ни безусловно уважение към гражданското право на протест, ние сме длъжни да кажем истината – именно олигархията днес се стреми да се възползва от възмущението на гражданите, както всеки път го е правила, сменяйки едни политически лица с други и зорко бранейки правилата, които ѝ позволяват да се самовъзпроизвежда. Не допуснахме ДПС във властта и мислим, че това беше една мощна антикорупционна мярка. Няма да го допуснем и занапред въпреки флирта им на "Росенец" с друга либерална формация."

От ГЕРБ подчертаха още, че целта на БСП е предизвикване на политическа криза, а мотивите на вота са без аргументи. Председателката на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова заяви:

"Улисани в лидерски битки, колегите вляво разчитат на всичко, което носи дивидент - от козички до спекулации с компромати и снимки. Освен това трудно ще се съчетаят вашите интереси с тези на протестиращите. Като най-голяма парламентарна група ние имаме отговорност пред нашите над милион избиратели."

Междувременно министърът на финансите Владислав Горанов коментира пред журналисти, че когато министър-председателят е поискал оставката на някой, е без особено значение дали въпросният някой ще я подаде или не. Той напомни, че персоналният състав на Министерския съвет се определя от мандатоносителя, но не пропусна да уточни, че не вижда основания да му бъде искана оставката в този момент.

"Няма никаква причина да се оттеглям 10 дни след като съм удовлетворен от един изключително успешен за България проект - интеграцията в Банковия съюз и приближаването към еврото. Ако смятате, че това е провал на политиката или фискалните показатели в последните години са провал на политиката, това значи, че би трябвало да има претенции към мен. Аз не намирам такива основания", заяви Горанов.

Той не приема и критиките, че има обвързаност с ДПС: "Бях първият човек, застанал до Борисов в дебата от март 2009 преди изборите, които той спечели и започна първия мандат. Искам конкретни примери за мои действия в политиката или в законодателната област, които могат да ме привържат... Но в действителност, много пъти съм искал подкрепата на парламентарната група на ДПС по теми, по които имаме общи идеи. Няколко пъти са ми помагали при запазването на сегашния данъчен модел."

Финансовият министър допълни, че когато са се чували различни гласове относно финансовата система на държавата, е търсил подкрепа от всички парламентарни групи, а относно протестите, които продължават вече втора седмица, отбеляза:

"Доколкото има една легитимна част от млади хора, които нямат политическата памет за действията на сегашната опозиция в ролята на БСП, техният справедлив гняв трябва да бъде уважен. Но моите притеснения са, че това е опит за създаване на напрежение, което е добре подплатено и финансирано от тези хора, които са недоволни от действията на сегашното управление."

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов също коментира дебатите по вота на недоверие и протестите пред парламента:

"Бих ги коментирал като рехави - и дебатите, и протестите, пък и не виждам кой знае какво напрежение. Нека да са по площадите. Какво лошо има? Аз не виждам, само че да се спазват законите за провеждането на публични мероприятия, да се пускат уведомления, да се уведомяват гражданите на София коя улица и кое кръстовище ще се затвори, за да знаят - а не тази анархия и вакханалия, която блокира столицата с часове всеки ден."

Източник: БНР