Момичетата са отговорни за нападението над съпругата на зам.-главния мюфтия и дъщерите му

Престъпление от омраза в София - няколко души са съпругата на заместник-главния мюфтия, защото носела забрадка. Нападението е станало вчера по обяд пред магазин в столичния кв. "Свобода", като е пострадали са и децата на зам.-главния мюфтия.

Малко преди обяд жената и двете дъщери на заместник-главния мюфтия Бирали Бирали отиват на пазар в кварталния си магазин. Преди да влязат са нападнати словесно от две млади момичета, подстрекавани от млад мъж, като самоличността им все още се изяснява.

В последствие атаката прераства във физическа разправа, като се намесват и дъщерите на зам.-главния мюфтия.

Всичко е било свързано с исляма и забрадката като негов символ, категоричен е главният секретар на мюфтийството Джелал Фаик.

От магазина са сигнализирали полицията, като са предали и записите от камерите.

Повдигнати са обвинения на две момичета на 15 и 16 години. Те ще отговарят за хулиганство и съпротива на орган на властта. Наложена им е мярка "Надзор от инспектор Детска педагогическа стая".

"Семейството е в голям шок, никой не е очаквал такова поведение. Всички те са родени в България, а в столицата живеят от 15 години. Никой от присъстващите не е се е притекъл на помощ. Зам.-главният мюфтия е повикал полиция, след което семейството е минало през болница, за да си извадят медицински свидетелства за побоя. Те са със средни телесни повреди", каза Фаик днес пред Би Ти Ви.

Ще сезираме всички правозащитни организации в страната и чужбина за този случай, защото тепърва ни предстои европредседателство и на България не ѝ прилича подобен имидж. Надяваме се нападателите да бъдат наказани по най-строгия начин, добави той.

В обществена среда, в която един вицепремиер може да дърпа бабичка на границата, каква очаквате да е реакцията на един обикновен човек - след като е насадена толкова много омраза и толкова е нараснала пропастта между християни и мюсюлмани, коментира Фаик.

Според него държавата трябва да вземе мерки, "но не да измисля нов закон за вероизповеданията, за да може да попречи колкото се може на мюсюлманската религия в България, а наистина трябва да се замислят за сигурността".

"Ислямофобията не е само български проблем в момента, тя се нагнетява, тя е световен проблем. В България обаче ислямът винаги е бил проблем. Не отношенията между Хасан и Иван, но 500 години робство са оставили травма", посочи проф. Евгения Иванова.

Много страшно би било, ако тази вчерашна история започне да се повтаря, посочи Иванова, като добави, че е чела форуми след инцидента и „маса хора казват: "Браво, юнаци, трябва да ги прогоним". Това е опасното", каза историкът.

Непрекъснато говорим колко е страшен радикалният ислямизъм, но хората се радикализират, когато ги бият, те усещат отношението на обществото и се радикализират от него, посочи тя.

По думите ѝ изследванията сочат, че засега у нас липсва среда за радикална идеология, но това може да се промени, ако продължаваме с маргинализацията на тези хора, особено в гетата.

Източник: Би Ти Ви