Той бе оправдан по обвиненията в опит за убийство на Ахмед Доган, но беше осъден за закана за убийство по хулигански подбуди

Октай Енимехнмедов влиза в затвора. Вчера Върховният касационен съд (ВКС) потвърди ефективната присъда от 3 години и 6 месеца на Октай Енимехмедов за нападението над почетния лидер на ДПС Ахмед Доган. Решението на ВКС е окончателно и не подлежи на обжалване, се съобщава на сайта на съда.

Енимехмедов обаче ще лежи в затвора за около година и половина, тъй като от присъдата му ще се приспаднат двете години, които вече е излежал в ареста и под домашен арест - около 2 години.

Той бе обвинен в опит за убийство на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган и за закана за убийство по хулигански подбуди. По обвинението за опит за убийство обаче и трите съдебни инстанции бяха категорични, че няма доказателства. Ефективната присъда идва от второто, по-малко обвинение.

Присъдата

Размерът на наказанието е определен след преценка на възрастта на Енимехмедов, самопризнанията и психическото му здраве, става ясно от решението на ВКС.

Магистратите са обсъдили последиците от случилото се за Ахмед Доган, както и големия обществен отзвук у нас и в чужбина.

Според ВКС не са допуснати никакви процесуални нарушения и няма основания делото да бъде върнато за ново разглеждане или Октай Енимехмедов да бъде оправдан.

Източник: Върховен касационен съд