Според заместник-посланикът на САЩ в България трябва воля и професионален капацитет, за да се реализират нужните реформи

"Корупцията е проблем навсякъде по света, включително в САЩ, както бихте прочели в много от заглавията в пресата. За съжаление се опасявам, че в България корупцията е достигнала кризисно ниво, което влияе негативно върху живота на всеки един гражданин." 

Това заяви изпълняващият длъжността посланик на САЩ в България Брус Бъртън по време на събитие по случай Международния ден за борба с корупцията, който се провежда всяка година на 9 декември, цитиран от пресофиса на мисията.

Трябва политическа воля

Той изтъкна, че това, което е необходимо, е политическа воля, както и професионален капацитет, за да се реализират всички инициативи и реформи.

"През последните двадесет години правителството на САЩ е предоставило финансиране в размер на 64 милиона долара за програми, предназначени да подпомогнат укрепването на правовия ред в България, в това число обучителни програми за български магистрати", казва още Бъртън.

Виж още: България е на 69 място по индекс на корупцията

Брус Бъртън е заместник-посланик в Посолството на САЩ в София от 20 август 2014 г. Последните му длъжности преди това са старши съветник и директор на Офиса по иновации в управлението към Държавния департамент.