След като на 25 октомври спечелиха изборите, десните консерватори в Полша пристъпват към изпълнение на предизборните обещания, пише Бистра Узунова в коментар за Дойче Веле

Броени минути след като стана ясно, че полските национал-консерватори са извоювали бляскава победа на изборите на 25 октомври, водещ функционер на партията-победителка "Право и справедливост" прецизира детайлите около някои от предизборните обещания: полските банки, 60% от които са в чужди ръце (Комерцбанк, Райфайзенбанк, Креди Агрикол и др.), ще бъдат натоварени с извънреден данък. Същото важи и за чуждите търговски вериги.

Очакват се приходи в размер на над 820 милиона евро

Както съобщи Збигнев Кужмюк от "Право и справедливост", двата извънредни данъка ще бъдат въведени вероятно още през януари 2016 година. Единият данък ще важи за банките и ще бъде в размер на 0,39% от активите им, а другият ще засяга чуждестранните търговски вериги. Този данък ще е в размер на 2% от оборота и ще се налага на магазини с над 250 кв.м. търговска площ. Според Хенрик Ковалчик, депутат от "Право справедливост", този допълнителен данък ще влее в полския бюджет приходи в размер на над 820 милиона евро.

Мярката ще засегне всички големи магазини, които са почти изцяло собственост на чуждестранни търговски вериги - предимно германски и френски. В Полша има близо 500 магазина на "Лидл", 41 филиала на концерна "Метро", 79 филиала на веригите за електроуреди "Сатурн" и "Медиамаркт", представен е и дискаунтерът "Aлди".

Търговската верига Biedronka, която е най-голямата в страната с нейните общо 2000 филиала, е собственост на португалска фирма. Френските Carrefour и Auchan, както и британската Tesco, също имат широка филиална мрежа в Полша.

Виж още: Печелим или губим след 25 години преход?

Полските консерватори обявиха, че с новия данък искат да подсилят конкурентоспособността на местните производители и търговци. Още по време на предизборната борба стана ясно, че "Право и справедливост" залага на щедрите социални обещания. 

Партията беше обещала да въведе детски надбавки в размер на 120 евро, както и минимална трудова надница от 3 евро на час. Обещано беше още въвеждането на по-висок необлагаем минимум, както и връщане към старата пенсионна възраст (65 години за мъжете и 60 години за жените), която беше завишена от предишното правителство.

Ще се стигне ли до отлив на капитали?

Пределно ясно е, че за всичко това управляващите ще имат нужда от много пари. А те биха могли да бъдат набавени именно от извънредния данък за банките и големите търговски вериги. Както заяви един политик от "Право и справедливост" още в изборната нощ: "Новите източници на приходи ще ни помогнат да финансираме амбициозни обществени проекти".

А дали новият данък за чуждите супермаркети няма да се отрази отрицателно на полската икономика? „Не вярвам да се стигне до отлив на капитали. В крайна сметка Полша е прекалено важна държава в Европа. Инвеститорите просто не могат да си позволят да ни игнорират", казва в тази връзка Ярослав Говин, който е фаворит за поста министър на отбраната.

Източник: "Дойче веле"