От Синдикалната федерация на служителите в МВР искат да спрат всички експерименти с реформа на възнагражденията и обезщетенията в МВР

От най-големия синдикат в МВР минават в стачна готовност. От Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР), настоява за незабавно увеличение на заплатите в системата "с минимум 15%, считано от 1 юли 2017 г., и прекратяване на всички експерименти, в това число и говорене за подобни в МВР". 

В противен случай синдикатите заплашват с протест, като в писмо до медиите казват, че "ако това не се случи, съвсем скоро ще се срещнем с народните представители пред тяхното работно място".

В съобщение до медиите от синдиката посочват, че участниците в последния Консултативен съвет за национална сигурност (КСНС) са се обединили около нуждата от нови кадри в системата за сигурност и ръст в заплатите на работещите в МВР. От организацията обаче посочват, че никой от Вътрешното министерство не е опровергал изказването на финансовия министър Владислав Горанов, че бюджетът на МВР ще бъде намален с 300 млн. лева от догодина.

Според синдиката подобни изказвания могат "да взривят" системата за сигурност, а бюджетът на министерството не само не трябва да бъде намаляван, а да бъде увеличен сериозно.

"Изключително рисково е да се говори за намаляване на бюджета на министерство, в което служителите си купуват сами всички консумативи, включително и униформите", се посочва още в съобщението.

В края на 2015 г. опит за орязване на социалните придобивки на полицаите предизвика масови протести, след което спорните промени бяха отменени от правителството.