Гласуването продължава до 1 септември

На 1 септември изтича срокът за гласуване за един от трите проекта, които ще определят какъв да бъде обликът на централния площад в Пловдив. Жителите на града под тепетата ще имат възможността сами да изберат как да бъде реновирано пространството, пише News7. Възможните проекти са три.

Финалът на конкурса е на 12 септември, когато експертен съвет на Община Пловдив ще обяви победителя в състезанието.

Самата надпревара започна на 11 април тази година, когато Община Пловдив обяви международен конкурс за пространството пред площад Централен в Пловдив. Съорганизатор на конкурса е One Architecture Week. В надпреварата участие взеха 125 проекта от 41 държави, от които само три бяха допуснати до финал.

На 28 и 29 юни международното жури избра трите проекта финалисти. За съжаление на родните архитекти и трите проекта са чуждестранни.

На финала се състезават Fora от Португалия Fora, италианското студио Smarck и проектът на германците Вайт Екелт, Зигмунд Екелт, Филип Меке и Ана Филипович.

Община Пловдив цели да въвлече максимално гражданите на града в изборния процес. Затова до 1 септември всеки би могъл да изрази гласа си в деловодството на Общината или онлайн на специалния сайт за конкурса.

Организаторите се обърнаха с молба към финалистите да представят видео-презентации на проектите си. Те не са част от материалите, изискани за конкурса. Целта е популяризиране на проектите и да се въвлекат пловдивските граждани в процеса на избора на победител.

Ето и предложенията на архитектите: