Хората толкова много промениха планетата, че Земята навлиза в нова геоложка епоха. Учените я наричат ​​"антропоцен", от древногръцките думи за "човешко" и "ново", пишат световни медии.

Предишните 12,000 години Земята е била в епохата "холоцен". Тя е започнала след последния ледников период и се е отличавала със стабилен климат и животинска популация, пише novini.bg

Но хората се промениха - глобалните температури са във възход, а животински видове изчезват с рекордна скорост.

Потвърждение за настъпването на новата епоха ще се разгледа на конференцията "Планета под налягане", която тази седмица ще се проведе в Лондон. Въпросът няма да бъде дали антропоцена е започнала, а когато се е случило това?

Някои участници смятат, че това се е случило наскоро, но други мислят, че в тази епоха сме вече повече от 1000 години.

Тези съмнения ще се обезсмислят чак след около 1 милион години, когато геолозите изследвайки земните слоеве ще могат да кажат с точност, кота е започнала настоящата епоха.

"Тази епоха вероятно ще попадне в първите шест в историята на нашата планета, ако вземем предвид изтребванията, които стават", смята Уил Стефан, австралийски геолог.

Припомняме, че един геоложки период продължава около 1 милион години, а епохата - няколко десетки милиони. Преди холоцена бе епохата на плеистоцена, която продължи до преди 2,6 милиона години. През нея се появиха първите човешки предци, чиито потомци днес живеят в епохата, наречена по тяхното име.

Според учените, нашата планета вече не функционира както преди. Атмосферата, климата, океаните и екосистемите са извън нормата на холоцена - това показва, че сме преминали границата.

В момента има три идеи за началото на нова епоха.

Някои мислят, че е започнала преди повече от хиляда години, с появата на селското стопанство. Въпреки това, първите фермери не са могли да променят много планетата. Други пък я маркират около 1800 година като повратна точка, когато започва индустриалната революция.

Но наистина най-съществените промени се случиха около 1945 година и свързаната с това ядрена епоха. Седиментите, които са "депозирани" през тези години са имали радиоактивни вещества, които са следствие от първите тестове на атомните бомби, които завинаги променят екосистемата, в която живеем.