В края на юли са последните прожекции от инициативата, а закриването е на "Аполония" в първите дни на септември

В Тополовград пътуващото лятно кино на БНТ1 пристига с подкрепата на "Мтел" този вторник, 29 юли, когато жителите и гостите на града могат да гледат под звездите българския игрален филм "Маймуни през зимата" на режисьорката Милена Андонова. Началният час на прожекцията е 20,30, а мястото - бившето лятно кино, сега детски център.

За всички, които са решили да прекарат вечерта си на открито и с приятен филм, от "Мтел" са подготвили изненада - безплатни пуканки за всеки зрител.

"Пътуващото лятно кино" на БНТ1 тази година обикаля 23 населени места в цялата страна. Начало на кампанията бе даден на 3 юли в София, а финалът е на 31 юли в гр. Малко Търново.

Тази година селекцията е под мотото "25 години свободна България" и е част от отбелязването на четвърт век от Десети ноември 1989, началото на българския преход към демокрация.

Асен Блатечки в "Мила от Марс" (2004), където партнира на Весела Казакова

Основната програма се състои от филмови дебюти на режисьорите Явор Гърдев ("Дзифт"), Валери Йорданов и Иван Владимиров ("Кецове"), Константин Божанов ("Аве"), Виктор Чучков-син ("Тилт"), Зорница София ("Мила от Марс"), Драгомир Шолев ("Подслон").

В паралелната селекция са златни БГ филми като "Деца играят вън", "Комитски времена", "Баш майстора", "Опасен чар" и "Баща ми бояджията".

Другата съпътстваща програма се състои от няколко документални заглавия на БНТ, сред които "Живот почти прекрасен", "Златното сърце на София", посветен на 90-годишнината на храм-паметника "Св. Александър Невски", "Гласът, който моли Бога за България" - в памет на големия оперен бас Борис Христов, биографичния "Стоичков". 

Те ще бъдат прожектирани при закриването на пътуващото лятно кино, което по традиция е в Созопол, по време на празниците на изкуствата "Аполония" (1, 3 и 4 септември).

Кадри от документалния филм за Христо Стоичков

"Мтел" подкрепя проекта "Пътуващо лятно кино" на БНТ като част от цялостната си социалноотговорна политика. Чрез подкрепата си на редица стойностни проекти и инициативи в областта на изкуството телекомът цели да покаже отношението си към обществото и да допринесе за неговото развитие.