Тези места не са популярни, няма ги в официалните туристически справочници и на практика „не съществуват“.

В „Пътеводител на дивите места” Оля Стоянова и Живко Джаков събират на едно място истории и фотографии за скални църкви и пещери, разкази за светилища и за изоставени села, за каньони и за средновековни параклиси, кацнали на ръба на пропастта. А първият тираж на книгата беше изчерпан още преди премиерата.

Оля и Живко пишат книгата си в продължение на 15 години и в тази книга събират на едно място истории и фотографии за места, които дълго се помнят.

„Ние от години колекционираме диви места. Веднъж сме ги откривали чрез подушване (тази река няма начин да не крие нещо по-нагоре по течението), друг път сме разчитали на картата или късмета, трети път – на приятели. Вече петнайсет години ги търсим умишлено, понякога с месеци правим планове как ще потеглим нанякъде, а все не стигаме дотам, друг път за стотен път се връщаме на любимите места и стискаме палци да не са се променили“, пише Оля Стоянова.

„Тези места не са популярни, няма ги в официалните туристически справочници и на практика „не съществуват“. И не – идеята ни далеч не е да се изсипят тълпи от народ пред „Проходна“ на Карлуково, в долината на каньона Шегава или в село Гърло. Хората, способни да заживеят с очарованието на подобни места, обикновено не образуват тълпи. 

Подборът ни – нужно ли е да уточняваме? – е личен, субективен, разбъркан или нарочно неподреден нито по географски признак, нито по райони, нито по азбучен ред. 

Всички места обаче са обходени – пътували сме на стоп (страшно ни върви!), качвали сме стопаджии (в тези неща трябва да има приемственост), спали сме на палатка къде ли не (понякога и без палатка, край пътя), живели сме на връх Мургаш три години (по-точно един от нас работеше там), носили сме децата на гръб (плюс проходилки, тежки раници, пълни с памперси и детски пюрета), лаптоп  (преди сто години носехме на гръб даже и пишеща машина), фотоапарат, въже и задължително мръсни дрехи за пещерите.

Но и днес се взираме в картата, готови сме с още по-дълъг списък от места и, повярвайте, непременно ще ги обходим... Защото дивите места се колекционират цял живот. А самият живот създава подобни книги”, пишат Оля Стоянова и Живко Джаков.

Премиерата на книгата е на 21 февруари 2012 (вторник) от 19.00 часа в „+ Това” (ул. Марин Дринов 30, София).